Er staat weer een verjaardag op de planning. Je kijkt op het toegestuurde lijstje, bestelt een cadeau online of koopt snel wat in de winkel en iedereen gelukkig. Klinkt je dat als bekend?
Helaas wordt daar niet iedereen meer gelukkig van. Onze planeet niet, een kind gebruikt niet al die gekregen cadeaus m én een persoonlijke tintje is er ook niet meer bij.
Als je zelf degene bent die een nieuw levensjaar ingaat, dan gun ik jou ook een dag vol met aandacht en bewuste cadeaus die bij jou passen én waar onze planeet gelukkig van wordt.
In deze blog hoop ik je te inspireren anders te kijken naar het geven én het ontvangen van cadeaus. Ik nodig je uit om op zoek te gaan naar bewuste cadeaus om te geven en te krijgen.
Ik geef je een leuke tip om langer na te denken over je wensen. Ik laat je zien dat op onderzoek gaan naar creatieve cadeaus leuk is en hoe je deze ook op een duurzame manier kunt geven. Ik laat je een aantal inspirerende voorbeelden zien. Bewuste cadeaus om te geven en te krijgen, ik ben fan.
Impact van spullen
De gemiddelde Nederlander geeft per jaar gemiddeld €1940,- euro uit aan spullen, beschrijf Babette Porcelijn in haar boek ‘De verborgen impact’ (2020). Onder spullen verstaat zij gebruiksgoederen, zoals elektronica, speelgoed, meubels, stofzuigers, papier enz. Spullen die je kunt kopen in een winkel of spullen die je in een doos doet als je gaat verhuizen. Vooral een complex product dat bestaat uit diverse materialen heeft veel impact. Vaak hoe duurder, hoe meer impact.
De impact wordt verdeeld in verschillende categorieën van impact, namelijk;
- De landbouw en ontbossing om een product tot stand te laten komen. Kijk naar landbouw, verstedelijking en verslechtering van natuur en bodem.
- Diverse soorten vervuiling. Denk aan straling, verzuring, uitputting van grondstoffen.
- CO2 verborgen uitstoot broeikasgassen. Verborgen omdat de impact buiten ons gezichtsveld afspeelt. Als mijnbouw, productie, vervoer en afdanken.
- En CO2 uitstoot broeikasgassen tijdens gebruik van het product.
Het kan anders
Nu je weet dat spullen de grootste negatieve impact heeft op een leefbare wereld, ik schrok er in ieder geval wel van, neem ik je mee in mogelijke andere opties om het geven en krijgen van spullen te verminderen of meer bijzonder te maken.
Onze verleiding van ‘alles is te koop’ en de snelheid van drukken op een knop en morgen in huis, wordt op de proef gesteld. In de marketing en communicatie wordt op ons gevoel en verlangen ingespeeld. Dit werkt, want we kopen massaal.
De afgelopen jaren ben ik mij steeds bewuster geworden van de spullen die ik bezit, spullen die ik niet meer wilde bezitten. Ik zorg dat wanneer er spullen het huis in komen ik daar bewust voor kies en goed over nagedacht heb. Kleine voetnoot, al die kleine prullaria van de kinderen is echt niet te ondervangen.
Hou je wensen bij op je telefoon
Je hebt standaard een notitie app op je telefoon staan, waar je een lijstje kunt bijhouden met wensen die je in een heel jaar tegen komt, graag zou willen hebben, door geïnspireerd wordt of nodig denkt te hebben. Je kunt dit direct aankopen, maar wat helpt is om eerst even te wachten, te vertragen én na te denken of je het echt nodig hebt. Of je er echt blij van wordt als het in je huis staat.
Ook heb je een hele handige website waar menigeen al gebruik van maken. Voornamelijk voor kinderen, maar uiteraard super goed te gebruiken voor volwassenen. Namelijk www.lijstje.nl. Download de app, vul je gegevens in en sla alles wat je graag zou willen hebben daarin op. Je kunt op je eigen pagina ook een extra zin toevoegen. Ik heb daar aan toegevoegd dat tweedehands cadeaus voor mij OK is om te geven. Ik nodig anderen daardoor uit en verlaag de drempel om gebruikte spullen cadeau te geven.
Toen mijn eigen verjaardag naderde, pakte ik mijn persoonlijke wensenlijstje erbij en zag dat ik een aantal interessante boeken had toegevoegd, maar die ik op dat moment niet meer zo aantrekkelijk vond. Ik vond dat ik eerst de boeken die ik nog had maar eens uit moest gaan lezen. Deze boeken heb ik daarom in een notitie opgeslagen. Wel heb ik aan mijn lijstje toegevoegd dat ik best boeken vanuit de kringloop wil krijgen.
Inspirerende voorbeelden
Het gemak dient de mens. We kiezen massaal voor de gemakkelijke weg. Als we niet willen hoeven we ook niet zelf na te denken en kunnen we ons laten onderdompelen in gemakkelijke oplossingen. En het klopt, andere keuzes maken zal niet de makkelijkste route zijn én kost je soms (in het begin) extra tijd. Het kan een goede oefening zijn om klein te beginnen. Een notitie aan te maken of je wensen aan te vullen op je lijstje.
Ik beschrijf hieronder een flinke lijst met bewuste cadeaus om te geven of te krijgen. Laat je inspireren.
- Verstuur (verjaardags)kaarten met Growing Paper. Een verjaardagskaart versturen doen we steeds minder, terwijl dit vaak een leuke attentie is om te krijgen. Een duurzame kaart die je niet bij het oud papier hoeft te gooien, maar in je tuin kunt stoppen. Je kunt zelf een kaart ontwerpen die voor verschillende gelegenheden te versturen zijn. Zo blijf je niet zitten met ‘beterschap’ kaarten zitten.
- Leesboeken van de kringloop of Marktplaats. Er zijn zoveel mooie en goede boeken te vinden. Je kunt er dan waarschijnlijk ook meerdere kopen, zodat je er een leuk pakketje van kunt maken.
- Een wandeling met lunch organiseren. Een wandeling is niet alleen gezond, je kunt op de mooiste plekjes in je omgeving afspreken. Zelf kreeg ik een leuke kaart van een vriendin, ze liet mij een nieuwe wandelroute zien die ik niet kende, aten op het strand en hadden mooie gesprekken. Love it!
- Een etentje met vrienden of vriendinnen. Ben je niet zo van je verjaardag vieren? Zeg dan dat je graag met je vrienden of vriendinnen uit eten wil en proosten op elkaars gezondheid. En als je lief bent geweest is dat etentje dan misschien wel jouw cadeau.
- Geef een uitje (voor een kinderfeestje). Het is wel wat prijziger dan een 5 euro cadeautje, maar naar mijn inziens veel leuker. Herinneringen maken.
Ga naar een zwembad, de bioscoop, ga een paar uur jumpen of laat ze lekker apenkooien of ravotten in een speelhal in de buurt. Het is ook leuk om te vragen voor een kinderfeestje. Geef aan het einde van een georganiseerd kinderfeestje liever geen plastic tasje mee met een kleinigheidje. Wordt waarschijnlijk niet gebruikt en binnen een week weggegooid. Of ga naar de kringloop en doe daar een rondje kinderboeken, autootjes of een klein speelgoedje als je toch iets wil wil meegeven. Lees voor meer tips mijn blog hoe je een duurzaam kinderfeestje kunt geven. - Zoek cadeautje wat op lijstje staat eerst tweedehands in plaats van direct nieuw. Er bestaat al zoveel meer als dat je misschien zou denken. Het zal je verbazen wat er allemaal al tweedehands online te vinden is. Zelfs op de grote ketens kun je al voor tweedehands producten kiezen. Scheelt enorm veel verborgen impact.
- Koop één groter of duurder cadeau met meerdere mensen samen. Ik vind het sinds een aantal jaren belangrijk dat wat voor spullen ik in mijn huis binnen laat het ook lang houdbaar is en waar ik ook echt blij van wordt. Aan deze cadeaus hangt dus eerder een prijskaartje. Zo kreeg ik van mijn vriendinnen een nieuwe Succesplanner voor mijn verjaardag. Kregen mijn man ik samen een nieuwe platenspeler (de oude was niet meer te maken) van onze familie.
- Bambook notitieblok. Ik ben gewoon al jaren fan van mijn Bambook. Die kun je zelf met gewenste pagina’s en kleur indelen en het scheelt je heel veel losse papieren in je tas. En je weet precies wanneer je notities en taken hebt uit te werken, want vol is vol. Geweldig cadeau om te krijgen.
- Koop een bon van een lokale ondernemer. Er zijn vast kleine, lokale ondernemers in je omgeving te vinden. Geef je geld daar liever uit, dan aan de grote ketens, zo draag je bij aan een fijne (winkel) sfeer in je eigen dorp of stad.
- Doe een donatie. Of geef aan dat je het tof zou vinden als mensen een donatie geven aan een specifiek goed doel, welke je aan het hart ligt. Plant bijvoorbeeld een boom bij het Wereld Natuur Fonds of geef een ander goed doel jouw aandacht. Hiermee verklein je je ecologische voetafdruk en vergroot je je sociale handafdruk.
- Geef een zelfgemaakt cadeau. Er zijn tegenwoordig enorm veel duurzame DIY cadeautjes te maken. Een eigen deodorant, lippenbalsem of natuurlijke olie. Een DIY kaars of een groentepakket uit je eigen moestuin. Ga op zoek en bedenk wat jouw talent is!
- Een potje geld. Veel mensen vinden geld geven niet zo leuk, maar blijft makkelijk. Met een kaart of ander creatief cadeautje, is dat vaak enorm leuk om te geven.
- Koop een duurzame, gifvrije (biologische) plant. Er zijn steeds meer plekken waar je biologische planten kunt kopen. Het bedrijf Sprinklr bezorgt kamer- en buitenplanten gewoon bij je thuis. Hun missie? Biodiversiteitherstel. Ook kun je bij de Intratuin steeds meer biologische planten vinden. Laat je dan niet verleiden door de prijs voor een goedkoper plantje, maar hou je aan je eigen impact die je wilt maken.
Duurzaam inpakken
Maak er een persoonlijk cadeautje van door aandacht te geven aan het inpakken. Gebruik krantenpapier, hergebruikt cadeaupapier, oude sjaals of lappen stof. Ik had na het uitzoeken van alle knutsel- en creaspullen een hele bak vol met lintjes, stickers en prulletjes om een cadeautje mee op te fleuren. Ik koop al jaren niks nieuws om in te pakken. Hooguit het prachtige bruine gerecyclede inpakpapier.
Ik versier dit met stift, met lint of met mooie takjes en bloemen uit de tuin. Ik schrijf er een kaartje bij met een leuk verhaaltje.
Ik stop er een beetje liefde in.
Meer rust, minder haast, meer liefde
Ondanks dat op een knop drukken, betalen en morgen in huis je tijd kunt schelen, onthaast je niet. Je kunt van het uitzoeken van een mooi cadeau en de aandacht die je geeft aan het inpakken een ontspanningsmoment maken. Hoe meer je je mindset kunt trainen dat dit een moment van aandacht voor jezelf is, hoe eerder je de positieve reactie van de ontvanger kunt omarmen.
Je brein denkt eerst aan het eigen overleven en geluk, maar wanneer dit overleven in de basis goed staat, geeft zorgen voor een ander een extra geluksgevoel.
Het geeft je een gevoel dat je iets waardevols bijdraagt aan de wereld. En dat is precies wat ik jou met deze blog; bewuste cadeaus om te geven en te krijgen, wil laten inzien.
Mocht je geïnspireerd zijn en je gedachten wilt delen, dan lees ik dat graag terug in een reactie onder deze blog.
Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?