Skip to content Skip to footer

Zo vier je een duurzaam kinderfeestje

Van harte gefeliciteerd met jouw wonder! Dat moet gevierd worden. Als dit nu ook nog een onvergetelijk duurzaam kinderfeestje mag worden, dan heb je het goed gedaan.
Er zijn simpele duurzame stapjes te maken om net wat beter voor de wereld te zorgen. De thema’s vliegen je om de oren, de grote online ketens die roepen je om van alles aan te schaffen, zodat je het na gebruik direct in de afvalemmer kan deponeren. Eerlijk, best zonde. Dat kan anders.

Een duurzaam kinderfeestje zonder wegwerp servies

We kiezen graag massaal voor papieren servies met thema’s als Elsa of Jungle. Enerzijds leuk, anderzijds veel onnodig afval na het feestje. Plastic wegwerp servies en bestek is sinds januari 2021 niet meer verkrijgbaar in de winkels. Jij en ik krijgen hierdoor al een keuze minder op ons ‘bordje’.
Wanneer je kiest voor herbruikbaar kinderservies, wat we negen van de tien keer toch al in de kast hebben verzameld, daalt je afval al aanzienlijk. Persoonlijk gebruik ik al jaren plastic bordjes in verschillende kleuren voor mijn kinderen. Ik spoel ze af in de vaatwasser en klaar voor gebruik.

Een duurzaam kinderfeestje met herbruikbare slingers

Zoek allereerst eens al je versieringen uit en verzamel ze in één opbergbak. Wanneer je nieuwe slingers nodig hebt, kies dan in de eerste plaats voor stoffen slingers. Zelf gemaakt of zelf gekocht, ze gaan in ieder geval langer mee. Je kunt ook kiezen voor plastic slingers. Niet geheel duurzaam, maar wel meerdere malen te gebruiken. De papieren versies kun je beter in de winkel laten liggen.

duurzaam-kinderfeestje

Een duurzaam kinderfeestje met duurzame cadeautjes

Aan het einde van de dag staat de hele tafel vol met gekregen cadeaus. Prachtig natuurlijk, maar ergens ontzettend onnodig. Er zijn duurzamere opties die minstens zo leuk zijn:

  • Kies voor één groot cadeau. Mijn dochter wilde heel graag een tablet. Zij vroeg aan ons en haar hele familie geld om een tablet te kunnen kopen. Overigens is mijn dochter er ook wel een kei in. Zo regelde ze op haar 9e verjaardag een hele nieuwe slaapkamer door specifieke cadeaus te vragen. 
  • Vraag om een beleving cadeau, zo kun je samen herinneringen maken. Dagje speeltuin, zwemmiddag of ergens een hapje eten.
  • Vraag om tweedehands cadeaus, bijvoorbeeld via Marktplaats is ontzettend veel te vinden. Je krijgt meer voor minder. En je zorgt er voor dat het een nieuwe eigenaar krijgt.
  • Vraag om houten, duurzaam speelgoed in plaats van plastic speelgoed wat snel stuk kan gaan.

Wat ik heel belangrijk vind is om het gesprek met mijn kinderen aan te gaan hoe ze hun feestje graag willen vieren. Zelfs als ze nog maar vijf of zes jaar worden. Ze kunnen mij al goed duidelijk maken waar ze blij van worden. Het kan de eerste keer vreemd aanvoelen om geld van familie te vragen of tweedehands cadeautje onder de aandacht te brengen. Maar hé, voor alles is een eerste keer toch?

Zet een creatieve speurtocht uit

Niets is zo leuk als een speurtocht met vragen en opdrachten. Gegarandeerd enthousiasme en plezier. Het vergt wat creativiteit, maar dan maak je er echt iets persoonlijks van. Je kunt op internet ook kant en klare speurtochten kopen. Nadeel hiervan is dat je hier ook de nodige spullen bij krijgt. Ik kan je niet vertellen hoe duurzaam die zijn. Daarentegen heeft Inspector Puzzels hele leuke escape rooms. Ook voor kinderfeestjes. 

Mijn gemaakte speurtocht wil ik graag in het kort vertellen, wellicht inspireer ik je. Het mysterie van het verdwenen cadeau. De kinderen zochten zes kaarten, met zes vragen of opdrachten gelinkt aan het thema verjaardag. In elke envelop zat een letter. Deze zes letters maakte één woord. Daar konden zij het cadeau vinden. Lees; in de keuken!
Het cadeau was DE tablet en voor alle kinderen een zakje met snoep om mee naar huis te nemen.

Nog een paar duurzame stapjes

Je kunt het feestje zo duurzaam maken zoals je zelf wilt. Wil je meer? Dan kun je nog kiezen om:

  • te letten op het eten wat je uitdeelt. Vegan taart, pannenkoeken met amandelmelk ipv melk of gezonde snacks
  • als je iets wilt meegeven aan het einde van het feestje, kies dan niet voor een klein plastic speeltje, maar voor losse snoepjes in een hergebruikt potje. Ook is een rondje kringloop ook vaak ideaal voor een kleinigheidje. Wat dacht je van een leesboek! Uit ervaring weet ik dat ze dit heel gaaf vinden. 

Mooi als duurzaam en plezier samen gaan

Een duurzaam kinderfeestje? Dat geeft absoluut plezier. De kinderen hebben niet eens in de gaten dat er om het feestje heen andere keuzes gemaakt zijn. Ik wil er bewust mee bezig zijn, met de bedoeling mijn kinderen mee te geven dat als je met zorg omgaat met het milieu het leven één groot feest kan zijn.

Mocht je nog een toffe tip hebben, laat het me dan weten in de reacties.
Wil je meer weten over duurzaamheid en wat jij kunt doen in je dagelijkse leven, lees dan meer over mijn blogs. Ben je toe aan meer ruimte en rust? Zowel in je huis als in je hoofd, maar lukt het je niet meer alleen? Neem contact met mij op en we plannen een (online) moment in.

Leave a comment

0.0/5