Skip to content Skip to footer

Zo zorg je voor overzicht en rust in je hoofd

In onze drukke samenleving is het steeds belangrijker om te zorgen voor rust in ons hoofd. We worden voortdurend blootgesteld aan prikkels en stressfactoren, met informatie, taken en verplichtingen, waardoor het soms moeilijk is om tot rust te komen. We gaan voorbij eigen grenzen, vergeten te luisteren naar signalen van ons lijf, wat ons op een bepaald moment verplicht doen stilstaan.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor innerlijke rust.
In deze blogpost; ‘Zo zorg je voor overzicht en rust in je hoofd’, bespreek ik vier tips die je kunnen helpen om bewuster en ontspannen te genieten van je leven.

1. Een verlangen naar overzicht en rust in je hoofd

Een eerste tip is het maken van een weekplanning. Door je week structureel te plannen, creëer je overzicht en rust in je hoofd en geef je jezelf de ruimte om tijd voor jezelf te maken.
Plan niet alleen je taken, verplichtingen en afspraken in, maar reserveer ook tijd voor ontspanning en reflectie. Dit helpt je om te focussen op het hier en nu en geeft je geest rust.
Je zult een balans willen vinden tussen alles ‘vast te leggen’ en flexibiliteit. Doordat je afspraken en wensen inzichtelijk op papier staan, hoef je ze niet te onthouden.
Dit helpt je om je tijd efficiënt en effectief te gebruiken, waardoor je minder stress ervaart. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om voldoende tijd voor jezelf in te plannen, zodat je kunt ontspannen en opladen.
Het kan oefening vergen om regelmatig op je weekplanning te kijken. En heb je een partner? Dan is het goed om hier samen naar te kijken en gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen.

Ik gebruik al een aantal jaar de succes familieplanner. Deze geeft ruimte voor 5 personen, ruimte om je menu voor de week op te schrijven. Een boodschappenlijstje toe te voegen en overige notities en krabbels te noteren. Geen los slingerende papiertjes meer.

2. Bewuste keuzes maken geeft overzicht en rust in je hoofd

Ten tweede is duurzaamheid een belangrijk aspect om rust in je hoofd te bereiken. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van consumptie en leefstijl, creëer je niet alleen meer rust voor jezelf, maar draag je ook bij aan een betere wereld.
Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van afval, het gebruiken van eco-vriendelijke producten en het bewust omgaan met energie en spullen. Door duurzaam te leven voel je je beter in balans met de natuur, wat kan bijdragen aan innerlijke rust.

Minimalisme en ontspullen zijn ook belangrijke componenten voor innerlijke rust. Door je leven te versimpelen en alleen te omringen met spullen die je echt nodig hebt en waar je blij van wordt, creëer je meer ruimte in je hoofd.
Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd en kan bijdragen aan een gevoel van rust en tevredenheid. Dit zorgt voor minder afleiding en helpt je om je beter te kunnen concentreren op de dingen die er echt toe doen.

Het betekent dat je niet alleen aan het opruimen slaat, maar juist ook leert te minderen of door niets nieuws te kopen. Consuminderen kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Door bewuste keuzes te maken in wat je koopt en consumeert, geef je meer waarde aan de dingen die je wel hebt. Dit zorgt voor een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid, waardoor je minder behoefte hebt aan steeds meer spullen.
Je leert ook bewust te worden van je eigen koopgedrag en de reden dat je gaat winkelen. Vaak doen we dat door ongenoegen en zijn we op zoek naar een geluksgevoel. Wat helaas vaak van korte duur is.

3. Tijd voor jezelf

tijd-voor-jezelf

Het is belangrijk om tijd voor jezelf te maken, even weg van alle prikkels en verantwoordelijkheden. Maak tijd vrij voor activiteiten waar je van geniet, zoals sporten, mediteren, lezen of wandelen. Door bewust tijd vrij te maken voor activiteiten die je energie geven en waar je van geniet, creëer je meer balans en rust in je leven.

Ontspanning en zelfzorg zijn essentieel om je hoofd tot rust te brengen en je batterij weer op te laden.
Je kunt regelmatig aan zelfreflectie doen. Stil staan bij wat is geweest, onderzoeken waar je blij van wordt.
Er zijn verschillende manieren om bezig te zijn met reflectie. Je kunt mijn zelfreflectie werkboek gebruiken. Te bestellen via persoonlijk bericht.

Als je er echt uit wilt halen wat in je zit, kun je ook de Eenvoudig Leven Agenda aanschaffen van Nynke Valk. Iedere week sta je stil bij de acties die je gezet hebt op verschillende levensgebieden in je leven. Zo blijf je doen wat er voor jou echt toe doet.

4. Kies voor een positieve mindset

Een positieve mindset kan ook bijdragen aan meer rust in je hoofd. Probeer je te richten op de positieve aspecten van situaties en gebeurtenissen, in plaats van je te laten meeslepen door negatieve gedachten. Door je te focussen op wat wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent, kun je meer innerlijke rust ervaren. Je invloed pakken gaat niet alleen over zelf actie ondernemen naar hetgeen jij wilt bereiken, het gaat ook over de mindset die je daarin meeneemt. Positieve affirmaties helpen ons brein om positieve gedachtes te hebben, in plaats van negatieve gedachtes. Je traint je eigen brein door woorden te kiezen die passen bij hoe jij je wilt voelen of wilt zijn.

Kortom, er zijn vele manieren waarop je voor meer overzicht en rust in je hoofd kunt zorgen. Het creëren van een goede weekplanning, minimalisme, ontspullen, consuminderen, tijd voor jezelf maken, ontdekken waar je blij van wordt en het creëren van een positieve mindset kunnen je allemaal helpen om meer balans en rust in je leven te vinden.

Probeer deze vier tips eens uit en ervaar zelf het verschil dat het kan maken. Blijf bewust van je eigen behoeften en maak keuzes die bijdragen aan jouw innerlijke rust.
Zo zorg je voor overzicht en rust in je hoofd!

Heb je aanvullingen, ideeën of tips die je graag wilt delen? Voel je vrij om een reactie onder deze blog achter te laten. Laten we elkaar vooral inspireren om het leven bewuster, leuker en mooier te maken.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

Leave a comment

0.0/5