Skip to content Skip to footer

Waarom duurzaam leven?

Waarom zou je kiezen voor een duurzaam leven? Dat vroeg ik mezelf in 2020 ook af. Ik las boeken, keek documentaires en ik wist te vertellen dat als jij en ik beter voor onze planeet zouden zorgen, we er een mooiere toekomst op na zullen houden. Voor onszelf maar ook juist voor de generaties na ons.

In deze blog vertel ik je geen concrete cijfers of de noodzaak om duurzaam te leven. Die kun je vinden in alle wetenschappelijke artikelen of prachtige boeken. In deze blog geef ik je 10 redenen waarom duurzaam leven, of duurzamer leven, voor mij zo fijn is geworden. Ik hoop daarmee jou te inspireren te zoeken naar jouw motivatie om duurzame stapjes te maken. Ik geef inzichten in wat duurzaam leven jou kan opleveren. Ik wil niet meer terug!

10 redenen om duurzaam leven een kans te geven

Want duurzaam leven, wat levert dat eigenlijk op? Iedereen heeft eigen beweegredenen om wel of niet te kiezen voor een duurzaam leven. Je hebt misschien een heftige situatie in je leven doorgemaakt, waardoor je het vandaag echt anders wilt aanpakken. Je wilt leven en daar het beste voor jezelf uithalen.

Wellicht schrik je van alle beelden over klimaatverandering in de media, vlucht je ervoor weg, sluit je je ogen of je denkt nu wil ik echt in actie komen.

Maar wat levert het mij persoonlijk eigenlijk op?

Ik herken dat vraagstuk en wil je meegeven dat je alleen iets gaat ervaren door je eerste stappen te zetten en jezelf een stuk bewustwording mee te geven. Wat herken je van je zelf en waar word je gemotiveerd van? Daarna kun je verschillende gevoelens ervaren. Ik deel je de 10 redenen waarom duurzaam leven je zoveel moois kan opleveren.
Komt ie!

Ontvang inspiratie en geef inspiratie

Jij kunt een inspiratiebron zijn voor anderen. Door te starten met kleine duurzame stapjes. Als je goed kijkt dan zie je om je heen zoveel mogelijkheden om het anders te kunnen doen. Dat begint bij bewustwording. Ik heb mezelf in de ogen durven aankijken en gedacht is dit hoe ik wil blijven leven? In die sneltrein? Met een volle werkweek met kinderen? Weinig tijd ervaren voor hetgeen ik blij van word? En verder geen bijdrage leveren aan een gezonde toekomst? Want wat heeft dat voor zin in mijn eentje?

Ik wilde dat echt anders ook al wist ik niet goed hoe te beginnen. Dus begon ik met afkijken bij anderen. Ik bekeek milieu documentaires die ik eerder niet wilde zien (confronterend), ik las boeken die me aanspraken over duurzaamheid. Ik liet me letterlijk inspireren. En door dat verhaal verder te vertellen, inspireerde ik ook weer mijn omgeving.

waarom-duurzaam-leven

Boek: De Verborgen Impact; Babette Porcelijn

Je ontdekt je eigen creativiteit

Wanneer je kiest om duurzaam leven te intergreren in je huidige leefstijl, dan word je naar mijn inziens een stuk creatiever. Dat kun je vooral terugzien wanneer je minder uitgeeft aan nieuwe spullen. Wanneer je aan het consuminderen bent. Dit is voor onze wereld een stuk gezonder. Er is namelijk genoeg. Als je op zoek gaat naar wat je al bezit dan komt daar je creativiteit naar voren.

Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van cadeautjes. Je kunt rollen cadeaupapier aanschaffen. Dat is de makkelijkste manier, maar niet de meest duurzame. Ik heb bijvoorbeeld eens al mijn cadeaupapier, cadeautasjes, lintjes bij elkaar gezocht en in één opbergdoos gedaan. Ook heb ik geleerd cadeautjes in te pakken met materiaal dat ik nog had liggen in huis. Cadeautasjes, krantenpapier (echt heel leuk met een lintje, touwtje of takje van buiten erop), katoenen tassen of oude stoffen die je nog ergens hebt liggen.

Ook de feestdagen worden nu creatiever ingericht. Door minder cadeautjes te kopen én de cadeautjes zoveel mogelijk tweedehands te zoeken. Maar juist de entourage erom heen aan te kleden. Een goed verhaal, een knip en plak middag voor de verlanglijstjes (Sinterklaas) en er een gezellige dag met het gezin van te maken. Meer gericht op herinneringen dan op de cadeautjes zelf.

En zo geldt dat voor heel veel andere dingen. Heb je enige koopdrang, bedenk of je datgene dan echt nodig hebt, of dat je het kunt lenen of op een andere manier kunt oplossen. Je zult jezelf doen verbazen.

Leven met minder brengt je overzicht

Overzicht vind ik persoonlijk heel fijn. Het geeft me inzicht, ruimte, maar ook flexibiliteit. Dit doe ik door eenmaal per week de nieuwe week voor te bereiden. Ik gebruik hiervoor nog een papieren (ai, ai, ai) familiekalender. Ik gebruik hiervoor de succesplanner.

In mijn coaching gesprekken merk ik dat vaak dit onderwerp aan de orde komt. Veel ballen in de lucht willen houden, verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen, een huishouden runnen en het gezin aandacht geven. En dan jezelf teleurstellen wanneer het niet gaat zoals je zou willen. Het ‘teveel hooi op je vork’ principe.

Door jezelf continue af te vragen wat heb ik echt nodig om mezelf gelukkig te voelen, kun je dáár grootste impact maken. Dit gaat in stapjes, maar begint bij bewustwording. Jezelf leren kennen en jezelf zichtbaar maken is jouw recht om een fijn leven te leiden.

Daarnaast leer je de verleiding te weerstaan om zonder reden te gaan winkelen. Minder spullen in je huis creëert overzicht. Het gedachtengoed van minimalisme gaat vooral om terug te keren naar de essentie van het leven en je daar vooral op te richten.

Minder tijd kwijt aan huishouden

Hoezo minder tijd aan het huishouden door duurzamer te leven? Ik geef een aantal voorbeelden om je een beeld te geven.

Minder kleding is minder wassen. Kleding blijft mooier wanneer je het minder wast. En wanneer je wel kleding of je handdoeken wast, zorg er dan voor dat je wasmachine goed gevuld is. Dit betekent voor mij, met drie kinderen, veel minder tijd kwijt zijn aan al die wassen. Ik ben blij dat we een wasmachine en een droger hebben, maar die kunnen wel minder vaak aan. Hoe je het proces van een kledingkast met minder kleding kunt aan pakken lees je in mijn andere blog.

Door minder spullen en vooral minder kleine accessoires te hebben, is het makkelijker om een stofdoek ergens overheen te halen. Ik vind schoon erg prettig, dus ik zorg dat ik iedere avond 10 minuten alles wat niet op zijn plek ligt opruim. Zo eindig ik de dag ontspannen en begin ik de dag in een opgeruimd huis.

Iedere week pak ik wel een kleine klus aan. Dit kan een kledingkast opruimen zijn of de koelkast ordenen. Ook krijg ik veel hulp van mijn partner. Hij vindt het niet meer dan logisch om een bijdrage te hebben in het huishouden. Maar daar communiceren we onze verwachtingen wel over.

Een duidelijke taakverdeling, verwachtingen naar elkaar over huishoudelijke klusjes bespreekbaar maken en jezelf ruimte geven om het anders te proberen. Het geeft je zoveel ‘extra’ tijd voor andere dingen.

Het ervaren van rust

Bewuster leven geeft rust. In het begin heb ik dat niet altijd ervaren, omdat iedere keuze die ik duurzaam wilde maken een zoektocht was. Is een product wel duurzaam bijvoorbeeld. Of hoe doe ik dat nu? En wil ik dat nog steeds op die manier blijven doen? Welk effect veroorzaak ik met mijn keuze? Daardoor werden mijn hersencellen weer lekker aan het werk gezet. Dus ik maakte soms overuren in die bovenkamer van mij.

Het is interessant wat rust voor jou betekent. Hoe ervaar je stil zitten bijvoorbeeld? Is een boek lezen ontspannend voor jou of word je daar onrustig van? Betekent dat ‘niks doen’ of valt het onder de noemer me-time?

Persoonlijk kan ik erg genieten van rust. Rust betekent voor mij weinig prikkels. In mijn eigen veilige omgeving zijn en mezelf niet hoeven te verantwoorden aan een ander over wat ik op dat moment doe. Dit is een proces geweest, omdat ik vooral voor een ander ging invullen wat hij of zij daar wel niet van vond. Onuitgesproken verwachtingen zijn toekomstige teleurstellingen. Bespreek daarom je wensen. Zo kan ik gewoon maar even ‘zijn’. In gedachten met mezelf. Op de momenten dat ik daar behoefte aan heb.

Voldoening door een bijdrage te leveren

Als je aan het einde van je leven terug zou mogen kijken naar je eigen leven. Hoe trots ben je dan op jezelf?

Deze droomvraag helpt je om na te denken waar jij voldoening uit haalt. En er zijn maar weinig mensen die aan het einde van het leven zeggen dat het zo fijn was om een volle kledingkast of veel spullen te hebben. Het gaat over liefde, dankbaarheid, voldoening of zelfliefde.

Ik wil tegen mezelf kunnen zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om mijn kinderen een goede toekomst te kunnen geven. Dan gaat het niet over voldoende geld op hun spaarrekening, maar om hen te laten zien dat ze mogen zijn wie ze zijn. Dat ze begrijpen dat hun moeder haar best deed om te werken aan een gezond milieu. Dat ik er voor anderen was, maar ook dingen bleef doen waar ikzelf blij van werd. Ik hoop van betekenis te mogen zijn geweest.

Gunstige spaarrekening

Duurzaamheid is duur als je je huidige leefstijl en uitgaven blijft behouden. Duurzaam leven gaat over bewust zijn van wat je doet, wat je bijdraagt aan een gezondere wereld en hoe jij impact kan hebben. Dit betekent ook bewuste uitgaven doen. Je zult hierin een balans gaan vinden.
Een aantal voorbeelden die mij geholpen hebben om die balans te vinden.

Wij eten maximaal 2x in de week vlees. Die twee dagen eet ik het liefst biologisch vlees. Dat is duurder, maar doordat ik er minder van eet is het in balans.

Ik koop geen fast fashion kleding meer, maar sustainable fashion (is duurder) of vintage. Omdat ik minder koop, beter voor mijn kleding zorg, meer combineer en kleding die ik koop minimaal 30 keer wil kunnen dragen, is het in balans. Het is voor mij ook een willen geworden. Als ik iets nodig heb of wil hebben dan kijk ik verder dan het prijskaartje. Maar ook naar de missie van het merk. Wordt er gedacht aan impact op grondstoffen, arbeidsomstandigheden en andere milieuaspecten? Dan geeft het mij een goed gevoel om daaraan een bijdrage te leveren.

En ook ik ben een mens met al mijn makken. Soms kies ik voor gemak en maak ik een minder duurzame keuze. En soms denk ik dat ik bijvoorbeeld een duurzaam product koop, maar blijkt dit greenwashing te zijn. Ik doe mijn best om keuzes te maken. 

En wij vinden het heel belangrijk herinneringen te maken en vooral leuke dingen met elkaar te doen. Dus wat we besparen met minder spullen, minder materiaal geven wij wellicht meer dan een ander uit aan vakanties of uitstapjes. 

duurzaamheid-is-duur

Dankbaarheid voelen

Dankbaarheid om te leven is een groot goed. Dankbaarheid heb ik altijd een gek woord gevonden, misschien zelfs wel een beetje ‘zweverig’. Totdat ik mezelf een jaar lang heb uitgedaagd iedere avond op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor was. In het begin werden dat termen van dankbaarheid voor mijn gezin, voor een fijn huis, voor een leuke baan, maar na 50 dagen zijn die grote standaard dankbaarheid punten ook wel uitgedund.
En dan ga je de dankbaarheid pas echt voelen. Ik ben dankbaar dat ik wakker ben geworden, ik ben dankbaar voor de lach van mijn dochter, ik ben dankbaar voor het kaartje dat ik heb mogen ontvangen van een vriendin. Ik ben dankbaar dat ik een compliment heb kunnen geven enzovoort.

Dit hardop uitspreken voelde voor mij vreemd, maar stap voor stap werd dit gewoonte en draagt het voor mij bij aan een positieve leefstijl.

Bewust leven met aandacht

De afgelopen twee jaar leef ik veel meer met aandacht. Leef ik steeds vaker in het hier en nu en ontdek ik dingen over mezelf die ik voorheen liever niet aan wilde gaan. Ik voel me zelfverzekerder door de keuzes die ik maak. Ik voel me als vrouw sterker, kundiger en gelukkiger. Omdat ik mezelf niet meer verstop. Door te leren te vertragen, in stilte de boel eens flink te overdenken en vooral door in actie te blijven, geloof ik meer in mezelf. En ik geloof dat ik daarmee ook een ander beter van dienst kan zijn. Ik wil die persoon zijn die goed voor haar zelf zorgt, maar ook die de wij maatschappij uitdraagt en mijn impact gemaakt heeft om mijn kinderen en die van de ander een mooi, gezonde toekomst te bieden.

Persoonlijke groei

De eerste stap naar verandering is altijd bewustwording. Hoe zie je het nu en hoe zou je het willen zien? Wanneer je daar volledig de aandacht op vestigt zul je gaan bloeien. Je komt voor je eigen geluk en verlangens op, leert ontdekken hoe het anders zou kunnen. Je zult vallen, tegenslagen te verwerken hebben, maar ook je succes leren voelen.

Ik wist niet dat ik van een zak plastic teveel in mijn huis nu hier zou staan. Met ongelooflijk veel extra kennis, durf en persoonlijke ontwikkeling. Omdat ik mijn passie en missie heb gevonden, zonder mij te laten leiden door twijfels, onzekerheden en angsten. Ze zijn er wel, maar ik heb geleerd ze te omarmen en ze in te zetten om door te gaan met wat ik doe.

Waarom duurzamer leven?

Dit zijn voor mij al 10 redenen om de knop om te zetten en op de rem te stappen. Om naar jezelf te durven kijken, jezelf verder te ontdekken en je leven te leiden zoals dat goed voelt voor jou. Om verder te kijken dan wat je tot nu toe hebt gezien. Het is zoveel waard. Jij bent zoveel waard! Dat zijn al die duurzame stapjes waard geweest.

Duurzaamheid zit hem dus niet alleen in producten vervangen of ontspullen, maar ook in jezelf geloven. Goed voor jezelf zorgen én invloed te pakken voor een positiever leefklimaat.

Wil je eens verder sparren of heb je een vraag die maar blijft hangen? Voel je vrij contact met mij op te nemen. Ik loop graag een stukje met je mee.

6 Comments

 • Kijkje in huis en tuin
  Posted 6 februari 2023 at 6:17 pm

  Ik gebruik voor de balans in huis, ook een papieren kalender

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 7 februari 2023 at 3:04 pm

   Voor overzicht en zichtbaar voor iedereen vind ik een familieplanner ook heel fijn. Ik kan daar ook een weekmenu, notities en boodschappen op kwijt. Ideaal.

 • Esmeralda
  Posted 7 februari 2023 at 4:49 pm

  Helemaal mee eens! Stap voor stap duurzame keuzes maken, dan kom je een heel eind!

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 15 februari 2023 at 6:10 pm

   Ja het hoeft niet direct een heftige keuze te zijn in je leven. Kleine stapjes, grote impact.

 • Linda
  Posted 9 februari 2023 at 9:40 pm

  Mooie blog over jouw duurzame keuzes, zo koop ik ook nog weinig kleding en kies er juist voor om die zelf te maken van duurzame stoffen, zo passen ze beter bij mij en heb ik er meer plezier van tijdens het dragen.

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 15 februari 2023 at 6:21 pm

   Dank je wel voor het mooie compliment. En ik heb toch een kleine jaloezie om te lezen dat je zelf kleding kunt maken met prachtige duurzame stoffen. Echt heel tof! Aangezien nieuwe kleding een gigantische negatieve impact heeft maak je direct een enorm bewuste keuze.

Leave a comment

0.0/5