Skip to content Skip to footer

Challenge; Een duik in het leven van een minimalist

Is minimalisme een overgevlogen hype? Gaat minimalisme alleen over ontspullen en opruimen van je huis? Is dat jaloersmakende opgeruimde huis met spierwitte muren en enkel een glas op het aanrecht een droomplaatje of een tikkie saai?
In deze post deel ik mijn challenge; Een duik in het leven van een minimalist. Ik deel je mijn ervaringen en geef aan wat het mij heeft opgeleverd. Laat je inspireren.

Waarom een duik in het leven van een minimalist?

Spullen hebben een grote impact op het milieu. Veel impact daarvan is niet direct zichtbaar voor ons, de consument. De aanschaf van spullen heb ik dan ook drastisch verminderd en tweedehands of vintage zie ik steeds meer als leuke uitdaging. Toch kwamen er steeds weer spullen mijn huis binnen en had ik niet het idee dat er ook spullen mijn huis verlieten.
Omdat spullen een grote impact hebben en opruimen een heerlijke bezigheid voor me is, stelde ik mezelf een nieuwe uitdaging voor.

Wat goed is om te weten, dat minimalisme niet alleen gaat over ontspullen en een opgeruimd huis.
Het is een bewuste levensstijl, waarbij het gaat om ‘less is more’ en je de aandacht brengt naar wat echt belangrijk voor je is. Wanneer ik me onrustig voel, veel in mijn hoofd bezig ben of het mezelf druk maak ga ik opruimen. Ik wil geen troepjes, frutsels of speelgoed in het zicht hebben. Alsof ik verlang naar ruimte.
Het gezegde ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ past in zijn geheel bij mij. Het geeft mij overzicht en rust als werkende vrouw, moeder van drie kinderen en vrouw veel hobby’s.

Mindset naar duurzaam geluk

Het minimalisme gaat dus niet over het bezitten van minder spullen, maar laat je daadwerkelijk ook bewust kijken naar andere invloeden. Het laat je bewust nadenken over;

 • waar word ik écht gelukkig van?
 • welke prikkels vanuit mijn omgeving hebben negatieve invloed op mij?
 • wat MOET ik van mezelf en wat WIL ik?
 • van welke relaties word ik blij en aan welke relaties wil ik (meer) aandacht geven?
 • hoe ga ik om met de input vanuit de media?

Welke duurzame stapjes heb ik doorlopen?

Planning maken

Om een duik in het leven van een minimalist te nemen, is het wel goed om te weten waar je wilt beginnen en waar je naar toe wilt. Wat is je einddoel?

Mijn einddoel voor deze challenge; een duik in het leven van een minimalist, is kennis opdoen over deze manier van leven en deze vergelijken met mijn huidige leefstijl. Daarnaast wil ik ook praktisch aan de slag met de hoeveelheid spullen in ons huis, hier overzicht in krijgen en ervaren wat dat mij zal opleveren.

Om mijn doel te bereiken ben ik een planning gaan maken. Per kamer aan de slag. Omdat we middenin een verbouwing van de zolder zaten en we daar grootste plannen mee hadden, was dat mijn eerste slagveld.

Uitstroom van spullen in het zicht

Ik schreef er een hele blogpost over, want deze tip heeft mij geholpen om mijn einddoel sneller te bereiken en daar ook zichtbaar actief mee bezig te zijn.

Verstop je spullen niet achter in je kastjes, boven op zolder of achter knieschotten waar je toch nooit kijkt. Dan blijft het doelloos liggen en dat is zonde.

Zet de spullen waar je afscheid van neemt in het zicht, dan ben je eerder geneigd deze weg te brengen of te verkopen. Lees in de blogpost waar ik mijn uitstroom heb georganiseerd.

uitroom-van-spullen

Opruimen per kamer

Per kamer aan de slag gaan helpt je stap voor stap te starten en overzicht in de periode van ontspullen te bewaren. Voor het opruimen kun je verschillende methodes gebruiken. Ik persoonlijk zweer bij de de MarieKondo methode. Welke spullen geven jou Sparkle, word je blij van en waar neem je dankbaar afscheid van? Geef de spullen waar je blij van wordt een vaste plek.

Bepaal per kamer wat je echt nodig hebt. Op onze slaapkamer hadden we aan twee kanten inbouwkasten bedacht, maar door het opruimen en ontspullen kwamen wij erachter dat we die niet nodig hadden.

klein kijkje in onze slaapkamer op de nieuwe zolder

Lezen en kijken

Ik benoemde het net al, de MarieKondo methode. Wil je daar meer over weten?
Lees dan dit boek Spark Joy; Marie Kondo of bekijk haar serie op Netflix.

Wil je meer weten over minimalisme, dan raad ik je deze twee boeken aan.
1. Een persoonlijk verhaal van twee minimalisten Alles wat overblijft; Joshua Fields Millburn
2. Over de schoonheid van minimalisme Weg ermee; Dennis Storm

Wat heeft het mij gebracht?

Dit onderwerp sluit ontzettend aan bij waar ik blij van wordt. Ik wil overzicht en ruimte ervaren. Ik ben sterk in het plannen en organiseren en ik vind herinneringen maken een dagelijks verlangen.

Het gestructureerd overzicht creëren en de tevredenheid in iets anders vinden dan dure nieuwe spullen is een nieuwe gedachte die ik heb ervaren. Al is comfortabel leven met een mooi interieur wel wat ik belangrijk vind.

Ik ben er achter gekomen dat ik bewust leef, mijn sterke kanten in plannen en organiseren fantastisch uit de verf komen en dat ik daardoor veel ‘ballen’ omhoog kan houden. Dat ik prioriteiten kan maken, door ook ‘ballen’ te laten vallen. Ik ervaar wel te weinig tijd in één etmaal, maar dat komt omdat ik heel veel ideeën heb en graag bezig ben.

Mijn mindset naar duurzaam geluk

Wat minimalisme kan bijdrage aan jouw geluk zal voor iedereen iets anders zijn. Ik deel hieronder wat het mij heeft opgeleverd, mag ik je inspireren.

 • Spullen liggen op een vaste plek.
 • Ik verplaats minder, voornamelijk richting de uitstroom kast.
 • Het ervaren van overzicht en rust, door minder spullen in het zicht.
 • Het opruimen duurt minder lang.
 • Minder spullen is minder opbergruimte nodig.
 • Makkelijker schoonmaken door minder spullen.
 • Meer tijd over voor hobby’s, gezin en mezelf door minder bezig te zijn met kopen.

Hoe nu verder?

In een half jaar tijd kun je veel doen, maar om dit gedrag echt voort te zetten is meer tijd nodig. Het afgelopen jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met het thema spullen. Wat heb ik daar echt van nodig? Waar word ik gelukkig van en daar vind ik mijn weg in.
Het verdiepende stuk, die ‘mindset’ ben ik al heel lang mee bezig. Het sluit bij elkaar aan.
Ik zie mezelf niet kleiner gaan wonen, al is een Tiny House voor mij een leuke accommodatie om eens een paar nachtjes in te verblijven.

Ben jij een echte minimalist laat dan jou beste tips in een reactie achter. Ben jij nieuwsgierig naar het minimalisme en wil jij ervaringen lezen, laat mij dan weten wat je aan deze post hebt gehad. Ik kijk er naar uit.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

Leave a comment