Skip to content Skip to footer

Lentekriebels; tijd voor Bloei en Groei

De eerste bloeiers komen de grond al weer uit. De donkerste dagen zijn voorbij. Het is tijd om je lentekriebels aandacht te geven. Voel je ze al?
Lentekriebels; Tijd voor bloei en groei, waarbij alles fris is en opgeruimd. Zodat jij tot bloei kan komen.

De wintermaanden zijn voor velen maanden waarin je je graag wilt terugtrekken. Dat herken ik wel. Ik kon echt last hebben van een winterdip, maar sinds ik dit jaargetij meer begrijp kan ik daar een andere wending aan geven. De wintermaanden zijn voor mij een moment om stil te staan bij het voorgaande jaar. Het is een periode om naar binnen te keren en na te denken over nieuwe mogelijkheden en kansen. De kracht is om daar ook echt ruimte voor te maken.

De lente daarentegen is een jaargetij waarbij nieuw leven gaat bloeien. De blaadjes komen aan de bomen, de eerste bloeiers komen de grond uit en dit geldt hetzelfde voor ons. Wij komen onder onze warme dekentjes vandaan en laten langzaamaan nieuwe ideeën tot bloei komen. We krijgen energie om naar buiten te gaan en actief bezig te zijn.
Hoe fijn is het om dat in een schoon en opgeruimd huis, in alle rust te kunnen laten ontstaan?

Lentekriebels omarmen, laat de duurzame schoonmaak beginnen

In de lente kleurt alles anders. Zo ook je kijk op je eigen woning, tuin en omgeving.
Voordat het schoonmaken kan beginnen zal er opgeruimd worden. Doe dit vooral per kamer en in kleine stappen. Omdat je met een grote schoonmaak kunt vervallen in één grote chaos, geef ik je wat praktische tips om het georganiseerd aan te pakken. Je kunt hier best een aantal dagen of weken voor uittrekken, zodat je het in duurzame stappen aanpakt. En op de momenten dat je er echt energie voor hebt.

Zorg voor een lege ruimte in je garage of hal

Deze ruimte maak je om spullen die je niet meer gaat bewaren neer te zetten. Dit noem je je persoonlijke uitstroomhoek. Zorg dat deze uitstroomplek in het zicht is en niet boven op zolder. Waarom je je uitstroom in het zicht wil hebben lees je in deze blog. Een aantal lege dozen of plastic bakken helpt om je uitstroom direct te goed te organiseren.

Begin met een ruimte waar je zin in hebt

Eenmaal in een flow, dan ga je lekker! Maak een kort lijstje met de dingen die je in deze ruimte wilt doen. Dan kun je die letterlijk afstrepen. Hou jezelf daarbij ook vooral voor dat het niet erg is als je niet alles doet! Het moet geen stress opleveren, maar juist een fijn gevoel.

Aan de duurzame schoonmaak

Zorg dat je per ruimte nadenkt over hoe je het eindresultaat graag zou willen zien.
Is dit alleen opgeruimd? Wil je minder spullen, dus ook echt uitzoeken, verkopen, weggeven of wegbrengen? Wil je grondig schoonmaken en herinrichten? Wanneer je dat helder hebt, kun je aan de slag.

Zorg dat de grote spullen een vaste plek krijgen en spullen die je niet nodig hebt of niet meer gebruikt naar je persoonlijke uitstroomhoek verplaatst. Om afscheid te nemen van de spullen die je niet meer dienen, kun je jezelf afvragen of je van het item nog echt gelukkig wordt. Zo niet, dan kan het weg.
Alle kleine spullen zet je zo veel als mogelijk rechtop terug of in nette bakken.

Wil je meer weten over de impact van spullen op het milieu? Lees dan over mijn ontdekkingsreis over het minimalisme.

Duurzame schoonmaakmiddelen

Wanneer je schoonmaakt, gebruik dan vooral duurzame schoonmaakproducten. Dit zijn producten zonder microplastics (hele kleine plastic deeltjes die vaak worden toegevoegd aan een product), natuurlijke ingrediënten zonder chemicaliën en vegan.
Marcel’s Green Soap of Seepje zijn mooie voorbeelden van schoonmaken met een duurzame missie.
Ook kun je er voor kiezen om je schoonmaakmiddelen zelf te maken. Dit scheelt je uiteindelijk ook een klap geld in je portemonnee.

Lentekriebels; tijd voor bloei en groei

We kennen allemaal het spreekwoord: Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En zo is het ook. Wanneer je omgeving aansluit bij je gevoel, je verlangens dan kun je thuis zijn, je thuis voelen.
Dan is jouw huis een plek om tot rust te komen. Om een moment stil te staan bij hoe je dag is verlopen en waar je trots op bent. Wanneer je geen onrust van je huis krijgt door chaos, lange takenlijsten en huishoudelijk achterstallig onderhoud, dan kunnen positieve gedachten naar de oppervlakte komen.

Juist in een fijne omgeving kun je je rust nemen om met je eigen dromen en verlangens aan de slag te gaan. Wanneer je dit lastig vind kun je starten met het maken van een persoonlijk Vision Board. Dit kun je natuurlijk zelf doen en ik geef je een aantal tips om hier mee aan de slag te gaan.
Je kunt je ook inschrijven voor mijn Workshop Stap in je kracht. Waarbij je ook een persoonlijke analyse ontvangt en je je eerste concrete intenties gaat uitwerken. Zodat je de drive vindt om ook echt aan de slag te gaan met je persoonlijke doelen.

vision-board-de-eerste-stap-naar-geluk

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

4 Comments

 • Patricia Heres
  Posted 13 maart 2023 at 10:14 am

  Die bak of tas neerzetten voor uitstroom digen is wel een goede. Dat ga ik zeker toepassen! Misschien dat ik dan ook eens de boel nog wat opgeruimder krijg hier in huis.

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 16 maart 2023 at 10:03 am

   Ja het helpt mij enorm om de spullen die je niet meer nodig hebt ook weg te doen. Ze kunnen namelijk ook in de garage blijven staan, maar omdat ik er regelmatig langs loop ga ik me eerder ‘irriteren’ en dan doe ik er iets mee. Mocht je een helpende hand nodig hebben? Ik kan altijd even met je meedenken!

 • Jolanda
  Posted 15 maart 2023 at 4:43 pm

  Mijn huis kan zeker een lenteschoonmaak gebruiken! Leuk om te lezen

Leave a comment

0.0/5