Skip to content Skip to footer

Waarom je uitstroom van spullen in het zicht wilt hebben

De beste tip tijdens mijn minimalisme zoektocht is deze die ik jou nu ga geven. Of het de leukste tip is? Het kan irritatie en onrust veroorzaken. Of het werkt? Daar kom je maar op één manier achter. Waarom je uitstroom van spullen in het zicht wilt hebben leg ik je uit in deze blogpost.

Favoriete opbergplek

Het bewaren van spullen die je niet of zelden gebruikt. Waar staan deze? Juist, op zolder of achter ‘het schot’ . Opgeborgen en uit het zicht. Een plek waar niemand het ziet. En laat dat nu juist het onderwerp van deze blogpost zijn, een plek waar jij je spullen dus ook niet ziet. Is het je favoriete opbergplek of een plek waar je liever nooit meer komt?

Mijn spullen die ik niet gebruikte waren ook op zolder te vinden. Redelijk gesorteerd, maar wel op een plek waar ik niet kwam. Ik keek er naar en accepteerde mijn gedachten dat ik daar ooit wel een keer tijd voor zou vrij maken. Mijn spullen stonden daar goed, al een aantal jaar onaangeraakt.

Instroom van spullen

De westerse consument heeft veel meer spullen in bezit dan dat hij gebruikt of nodig heeft. We bezitten spullen waar een ander blij mee zou zijn, maar waar we zelf geen waarde aan hechten. De instroom van spullen in je huis gaat snel. Dagelijks sluipt er iets je huis binnen en vaak heb je het niet door. Degene die het toelaat ben jijzelf of één van je huisgenoten. Hoe het je huis binnenkomt? Jep, gewoon door jouw deur.
Als je bewust wilt worden wat er op een dag, een week of binnen een maand je huis binnenkomt, kun je dit op een papiertje bijhouden. Het zal je verbazen.

Minimalistische mindset

Het gedachtengoed van een minimalist gaat uiteraard verder dan alleen je spullen opruimen en met minder spullen leven. Het wegdoen van spullen die je niet gebruikt is daarin wel een eerste stap.
Dat ben ik ook gaan doen. Alle spullen die op zolder te vinden waren zijn door mijn handen gegaan. Spullen waarvan ik wist dat ik het opnieuw ging gebruiken kregen een nieuwe plek in huis. Spullen waar een tastbare herinnering aan zit zijn naar de nieuwe vliering verhuist. Niet met de reden daar spullen op te bergen die niet gebruikt gaan worden. Daar staan voornamelijk herinneringen, voor de kinderen.
Spullen die geen functie meer voor mij en het gezin hadden zijn richting de uitstroom gegaan. En deze uitstroom van spullen staan letterlijk in het zicht.

Uitstroom van spullen

Spullen die op zolder of uit het zicht staan hebben geen doel, maar zijn vaak wel spullen waarvan je twijfelt of je ze ooit nog gaat gebruiken of nodig hebt. De twijfelspullen. Wanneer je deze op die plek laat staan, ben je niet genoodzaakt er iets mee te doen. Wanneer je er voor kiest je uitstroom van spullen in het zicht te zetten, wordt je bewust en geconfronteerd met deze twijfelspullen en ben je eerder geneigd over te gaan tot actie.

Uitstroom van spullen een nieuwe plek

Mijn nieuwe uitstroomplek voor spullen die ik niet meer in mijn huis wil hebben is verplaatst naar de garage. Een plek waar ik dagelijks kom en langs loop.
Ik heb een stelling vrij gemaakt en daar bakken neergezet. Bakken voor de kringloop, voor de verkoop, voor cadeautjes aan anderen en een grote hoek voor het grofvuil.
Door het in het zicht te zetten bekruipt mij veel eerder het gevoel er werk van te maken en de spullen een nieuw thuis te geven. Wanneer het er te lang staat bekruipt mij een gevoel van irritatie en onrust. Twee gevoelens waar ik niet vrolijk van wordt.

Mooier kan ik de foto niet maken. Het is duidelijk dat er snel actie nodig is om deze uitstroom van spullen weg te werken.’


Instroom verkleinen, uitstroom in het zicht

Als je meer wilt doen om je woning te verduurzamen, denk dan met name ook aan de spullen die je koopt, gebruikt en wegdoet. Spullen hebben namelijk de meeste impact op de planeet. Voornamelijk gaat het hier om de verborgen impact. De impact die wij als consument niet zien. Hoe minder spullen je huis binnenkomen, hoe minder spullen er in de uitstroom hoek belanden. Daar heb ik persoonlijk nog werk aan de winkel.

Nu ben ik heel nieuwsgierig wat jij doet met spullen die je niet meer gebruikt of nodig hebt. Heb jij iets aan deze tip gehad? Of heb jij een andere manier om je spullen niet te verstoppen, maar om in actie te komen? laat het me dan weten in de reacties.

Meer tips of meer weten over duurzaamheid hoe jij je leven kunt verduurzamen? Volg me dan op Instagram @lienekevonk

2 Comments

 • Natalie
  Posted 17 december 2021 at 7:21 pm

  Ha Lieneke, goeie deze post! Ik was juist vooral bezig met hoe ik al het speelgoed weer uit het zicht kon krijgen deze periode, maar je hebt me geïnspireerd om daar wat langer over na te denken. Bij mij staan ook veel spullen nog niet op een goede exit-plek. En dat ondanks het marktplaats-jaar 😂 Thanks!

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 18 december 2021 at 8:28 am

   Hoi Natalie, bedankt voor je reactie! Ik wil ook graag het speelgoed uit het zicht hebben aan het einde van de dag. Ik heb gekeken of ik het speelgoed op een vaste plek kan leggen. En in nette opbergbakken. Dit geeft overzicht. En waar de kinderen niet meer mee spelen, krijgt een nieuwe eigenaar. Leuk dat ik je mag inspireren.

Leave a comment