duurzamer-leven

Maak je al duurzame keuzes of ben je nieuwsgierig wat jij kunt doen om beter voor de wereld te zorgen?
Ik geef je 5 tips voor een duurzamer leven. Welke eerste duurzame stapjes kun je dan het beste zetten? Je gaat ervaren dat je veel keuzes kunt maken, waardoor het in het begin nogal overweldigend kan zijn. Laat je niet ontmoedigen en kies stapjes die voor jou haalbaar zijn. Bovendien geef ik je 5 tips om je duurzame zoektocht leuk en snel te starten.

1. Onderzoek je motivatie

Er zijn verschillende redenen om beter voor de wereld te willen zorgen. Je kunt denken aan het milieuaspect, dierenwelzijn of je persoonlijke gezondheid. Zoek naar jouw trigger om je te willen verdiepen in duurzaamheid.
Mijn trigger was de hoeveelheid plastic die mijn huis binnen kwam. Er gingen wekelijks zakken plastic de deur weer uit en ik wilde weten wat ik daar aan kon doen. Een simpele reden voor de start van mijn zoektocht naar een duurzamer leven.

Het is belangrijk dat je jouw motivatie leert kennen. Want na iedere stap komt er een volgende. Het kan je soms aanvliegen, dan is het goed terug te kunnen pakken naar de reden en je motivatie. Tegelijkertijd is voor het maken van duurzame keuzes een dosis plezier erg belangrijk.

“If you change nothing, nothing will change”

2. Vind jouw quick wins naar een duurzamer leven

Ga op zoek naar de duurzame stapjes die weinig inspanning leveren. Kijk om je heen en bedenk welke kleine keuzes jij direct kunt maken.
Mijn eerste stap was het aanschaffen van een ‘ja-nee sticker’ voor op de voordeur. Deze kun je meestal gratis bij het gemeentehuis ophalen. Hoewel ik graag met een kop thee de folders doorbladerde, boekte ik direct resultaat met deze duurzame stap. Namelijk geen aandeel meer in overmatig papiergebruik, minder plastic afval en de verleiding om te gaan winkelen werd aanzienlijk verkleind.

3. Liever met z’n allen imperfect, dan in je eentje perfect.

Spreek nu met jezelf af dat je niet perfect kunt zijn in het maken van duurzame keuzes en dat het ook niet in één keer gaat zoals je misschien zou willen. Je kunt niet in één keer veganistisch eten of er een zero waste leven op na houden. Dat hou je misschien een week uit, maar het kan erg ontmoedigend zijn als je dan een dag een blokje kaas eet of een vuilniszak met afval wegbrengt.
Start met simpele keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het uitzoeken van je keukenkastjes en het opeten van de producten in je koelkast. Voedselverspilling is namelijk een van de grootste milieuvervuilers. Ruim je kledingkast op á la Marie Kondo en maak je zelf bewust van de kleding die er in hangt. Of start met het vervangen van verzorgingsproducten in je badkamer, door plasticvrije en natuurlijke producten.

4. Weet waar je grootste impact zit

Door het maken van kleine stapjes draag je al bij aan een gezondere wereld. Het zal alleen de wereld niet direct ‘redden’. Het is dus ook goed om te weten waarin jij de grootste impact kunt maken. Aangezien er veel verborgen impact is, wat invloed heeft op het milieu, de mens en het dier.
Een must read is het boek van Babette Porcelijn; de Verborgen impact. We kunnen met z’n allen veel effectiever verduurzamen, als we als westerse consument aan de knoppen gaan draaien. De verborgen impact begint al bij de winning van grondstoffen, het maken en het vervoeren van alle spullen die wij aanschaffen. Wil je ook weten waar jij je grootste bijdrage in kunt leveren doe dan de test.

5. En dan nu, just do it.

Geef nu die aandacht aan jezelf door bewuste stapjes te gaan maken en door nieuwe inzichten te krijgen. Je bewust te worden van de mooie keuzes die je kunt maken. Die vaak zelfs gezonder zijn voor jezelf én je portemonnee. Ga lezen, ga proberen en doe wat goed voelt. De positieve impact die jij maakt zorgt ook dat onze generaties na ons van de wereld kunnen genieten. Dat vind ik een mooie reden om te kiezen voor een duurzamer leven.

Ik hoop dat je iets aan deze 5 tips hebt. Laat het me vooral weten in een reactie onder deze blogpost of via mijn Instagram account @lieneke_duurzamestapjes
Je mag ook contact opnemen via de contactpagina. Ga vooral lekker beginnen en maak het jezelf niet te moeilijk! Voor vragen kun je me altijd een berichtje sturen.

liefs-lieneke