duurzame-feestdagen;-zo-doe-je-dat!

De feestdagen komen er aan, de verlanglijstjes zijn in de maak en de speelgoed reclames vliegen je om de oren. Hoe kun je dan om al die dure, nieuwe cadeaus heen? En op welke manier kun je je kind bij deze keuzes betrekken? In deze blog geef ik je 5 tips om er een spetterend feest van te maken met bewust duurzame keuzes. Duurzame feestdagen; zo doe je dat!

De impact van spullen

We leven in een consumptiemaatschappij en ons koopgedrag wordt dagelijks beïnvloed door onze omgeving. We hoeven er niet over na te denken, alles is te koop. De impact van spullen op het milieu is daarentegen ontzettend groot. Denk maar aan de grondstoffen, de productie, het vervoer naar verkooppunten en jouw huis, het gebruik van het product en uiteindelijk het afbreken ervan.

Wij kunnen met onze portemonnee verschil maken. Mijn kinderen zijn de toekomst en als ouder heb ik invloed om hen bewust te laten zijn van ons koopgedrag, ofwel ons koopgemak. Je kunt hierover met je kind, hoe jong ook, het gesprek over aangaan.

Met deze 5 tips ga jij samen met jouw kind duurzame feestdagen tegemoet

Zoek samen het huidige speelgoed uit

Ongemerkt sluipt er veel speelgoed het huis binnen. Zoek het speelgoed dat je nu in huis hebt uit en ga samen met je kind kijken waar niet meer mee gespeeld wordt. Dit speelgoed kan worden verkocht of worden weggegeven. Daarbij kun je uitleggen dat er andere kinderen zijn die er mee kunnen spelen. En dat er dan ruimte in huis komt voor iets nieuws. Het speelgoed krijgt een tweede leven.

Laat je kind een verlanglijstje maken

De speelgoedboeken vallen op de deurmat. Door je kind zelf een lijstje te laten maken kan de Sint al vroegtijdig meekijken naar de wensen. Als ouder kun je hierover doorvragen. Wat vindt jouw kind het allerleukste wat op het lijstje staat? Door hier regelmatig naar te vragen, merk je gauw genoeg of het een momentopname is of dat de wens blijft. Er is meestal één hoofd cadeau dat over blijft.

Laat de Sint geven wat jouw kind echt nodig heeft

Er zijn cadeaus die een kind nodig heeft. Een nieuwe pyjama, nieuwe sokken, een broodtrommel of kleding in een grotere maat. Het gaat een kind meestal om de hoeveelheid cadeaus en het uitpakken er van. Als het hoofdcadeau er tussen zit, maakt de rest al minder uit. Duurzame feestdagen; zo doe je dat! Met geen enkele moeite.

Zoek het cadeau tweedehands

Tweedehands heeft allang niet meer het imago van ‘vies’, ‘stoffig’ of voor ‘minderbedeelden’. Het is tegenwoordig een sport om het cadeau tweedehands en dus voor minder te vinden. Het scheelt niet alleen een enorme impact op het milieu, maar ook weldegelijk in je portemonnee. Wanneer een rondje in de kringloop niet bij je past, vraag dan eens rond bij vrienden en kennissen.

Ga voor duurzame cadeautjes

Kies voor cadeaus voor je kind waar veel mee gespeeld zal worden en wat jaren lang goed blijft. Duplo, Playmobil en Lego bijvoorbeeld. Veel is tweedehands te vinden. Koop je het wel nieuw, dan blijft het zijn waarde wel houden. Houten speelgoed blijft ook mooi.
De mooiste cadeaus zijn de ervaringscadeaus. Ga op pad met elkaar, want herinneringen maken is onbetaalbaar.

Geef je creativiteit de ruimte

Vergeet niet dat de feestdagen gaat om de sfeer. Het samen zijn en het gezellig hebben. Maak voor pakjesavond een leuke quiz, of opdracht. Bak met kerst samen koekjes en dek te tafel met materialen uit de natuur.
Probeer bestaande spullen uit je huis te gebruiken om het feest aan te kleden. Je zult versteld staan met wat er nog in huis ligt. En als laatste, pak je cadeautjes duurzaam in met oude kranten of katoenen tasjes met lint, touw of bloemen.

Een duurzaam feest en een blij kind gegarandeerd.

Binnenkort een kinderfeestje? Ook daarin kun je bewuste keuzes maken.

Waar let jij op bij het voorbereiden op de feestdagen?

liefs-lieneke