Skip to content Skip to footer

De voordelen van kleding tellen

HO! STOP! Ben je van plan te gaan winkelen? Tel dan eerst even je kleding in je kast. In deze blog de voordelen van kleding tellen voordat je nieuwe koopt.

Een nieuw seizoen is aangebroken en je voelt de wens om te gaan winkelen.
Diverse media showen je alweer de hipste mode, de nieuwste seizoenkleuren en de
must haves. De marketingtrucs vliegen je om de oren en voor je het weet sta je in de winkel kleding te passen. Zonder dat je weet wat er thuis nog voor prachtexemplaren in je kast hangen.

In deze blog raad ik je aan om die drang van nieuwkopen nog even te onderdrukken en je eerst bewust te worden van je huidige kleding in je kast. Ik geef je daarbij kennis over koopgedrag en laat je bewust worden van wat je wilt en wat je werkelijk nodig hebt.
Ik neem je mee in mijn fijne ervaring waarom kleding tellen je bewustwording vergroot en hoe je daarmee start. Uiteraard wil je ook weten wat het je oplevert.

Naast het vergroten van je persoonlijke bewustwording draag je ook je steentje bij aan een gezondere wereld? Meer weten? Lees dan snel verder.

Hoe sterk word jij beïnvloed door reclame?

Vroeger kocht ik voor honderden euro’s aan nieuwe kleding. Omdat ik mij goed voelde om mee te doen aan de nieuwste trends van het seizoen, ik het geld had om te besteden en ik er graag goed uit wilde zien. Dat laatste wil ik overigens nog steeds. Ik was gevoelig voor dure en bekende merken, maar aanbiedingen en uitverkoop liet ik ook niet graag aan me voorbij gaan.

Tegenwoordig wordt je overspoeld met advertenties en aanbiedingen. Wanneer je je telefoon opent worden al die prikkels al snel zichtbaar. En als je je zinnen hebt gezet op die ene broek of die toffe rode jurk, dan zie je die iedere keer terug wanneer je aan het scrollen bent op je telefoon.

Wist je dat beelden beter blijven hangen in je brein? Denk maar eens aan je laatste kerst. Met wie was je? Wat had je aan? Hoe zag je kerstboom er uit? Je temporale kwab slaat informatie en herinneringen op in het langetermijngeheugen. Dit ‘stukje brein’ houdt graag van visualiseren. Daarom zie je vaak de beelden letterlijk weer terug in je hoofd.
Daar wordt natuurlijk hartstikke goed op ingespeeld door de verkopende partij, zodat wij, de consument, die toffe broek of dat rode jurkje, niet uit ons hoofd krijgen. En overgaan tot aankoop.

Ontdek je eigen koopgedrag.

Zoals ik al vertelde liep ik graag met de mode mee en volgde de nieuwste trends op de voet. Ik kocht liever vier kledingitems dan twee voor hetzelfde geld, want dan bleef mijn kledingkast lekker gevuld.
Als ik terugdenk aan toen, ervaarde ik per gekocht item een intens geluksgevoel, voor even.
Als ik niet lekker in mijn vel zat, door welke reden dan ook, dan ging ik het liefst winkelen. Het rondstruinen gaf mij een rustig gevoel en ik kon mijn gevoel even lekker negeren. Helaas was dat geluksgevoel maar tijdelijk.

Gericht shoppen geeft een goed gevoel.

Misschien herken je het wel? Je loopt door de stad en je weet niet precies wat je zoekt. Je gaat winkel in en winkel uit en je kijkt wel even of je wat leuks tegenkomt. Misschien wel weer een zwart shirtje of zwarte broek? Of een nieuw setje omdat het de verkoopster zo leuk stond. Om je een blijvend goed gevoel mee te geven is gericht shoppen een goed idee.

Wanneer je weet wat je nodig hebt, welke kleur je zoekt en hoe dit item er volgens jou uit moet zien, zet je je hersenen in een screenstand. Je komt een winkel binnen, je kijkt rond en je weet meteen of je het item daar zult vinden of niet.

Een bijkomend voordeel is dat je ook de verkoopmedewerker goed kunt instrueren in je wensen. Dit voorkomt veel onnodig paswerk en het gevoel dat je maar iets moet kopen. Want anders is het ook zo ‘lullig’ voor de verkoopmedewerker.

De voordelen van kleding tellen.

Welke voordelen van kleding tellen helpend kunnen zijn komt nu aan de orde. Allereerst omdat het je overzicht biedt in je kledingkast. Je bent bewust van de hoeveelheid kleding in je kast. Door je kleding te tellen op categorie krijg je inzicht in je huidige garderobe en kun je vanuit daar zien of je nog items mist die je echt nodig hebt.

Het zal je verbazen hoeveel kledingstukken er in je kast hangen.
Wanneer je dat hebt gedaan kun je ook een onderscheid maken in hoe vaak je je items draagt en wat voor gevoel ze je geven. Je kunt afscheid nemen van de items die je niet meer dienen.

Nog meer voordelen van je kleding tellen voordat je nieuwe koopt, voor jou op een rij. Weet je direct wat het je oplevert.

 • Je hebt overzicht in je kledingkast.
 • Door inzicht in je garderobe kun je beter en meer combineren met items.
 • Door te tellen ontdek je je ‘missing items’ voor op je shoppinglist.
 • Minder onnodige financiële uitgaven, beter voor je portemonnee.
 • Je hebt kleding in je kast waar je blij van wordt. Ga ze dan nu ook dragen!
 • Je maakt impact door een bijdrage te leveren aan een gezondere wereld door bewust koopgedrag.

Hoe ga je van start met het tellen van je kleding?

de-voordelen-van-kleding-tellen

Zorg voor papier en pen en een leeg bed. Waarom een bed? Omdat je niet eerder kunt gaan slapen voordat je je kleding hebt opgeruimd. Het is daarom belangrijk om er een moment voor te nemen. Hieronder een aantal tips om het in stappen te doen.

1 Haal je kledingkast leeg (ondergoed, sokken en sportkleding zijn voor nu geen onderdeel van je garderobe).

2 Haal een klein sopje door je kledingkast. Kleine moeite, groot gebaar aan jezelf.

3 Begin met categoriseren op je bed. T-shirts bij T-shirts, broeken bij broeken enz.

4 Mocht je een item niet meer willen dragen leg deze direct apart. Of op de twijfel stapel.

5 Schrijf de categorie op je papier of Bambook en tel de items die daarbij horen. Geteld?
Ruim deze categorie direct op in je kledingkast.

6 Doe dit voor alle items. Sorteer, tel en geef ze een plek in je kast. Opgeruimd staat netjes.

7 Wanneer je in kaart hebt hoeveel items je per categorie hebt, tel je alles bij elkaar op.

Ik ben zo benieuwd hoeveel kledingitems je in je bezit hebt?

Dit wil jij toch ook?

Deze blog daagt je uit om eens stil te zijn bij je eigen kledingkast. Het geeft je inzicht in de voordelen van het tellen van je kleding. Ik hoop dat het je inspiratie heeft gegeven om meteen je kast in te duiken, te gaan tellen en te genieten van al het moois dat er al in ligt.

Kleding is zoveel meer dan die stapels in je kast. Het verteld wie je bent, het vertaald je persoonlijkheid. Ieder kledingstuk heeft een verhaal. Mooi om dat verhaal te vertellen.

de voordelen van kleding tellen
Capsule Wardrobe 2022 (vrouw en man)

Deze artikelen kunnen je ook helpen je kledingkast duurzamer te maken.

Kleuranalyse is duurzaam, 7x waarom

Challenge; een half jaar geen kleding kopen

Wil je meer ondersteuning bij een overzichtelijke kledingkast?

Heb je behoefte aan overzicht en rust, weet je niet waar te beginnen of ervaar je de ruimte niet om er mee aan de slag te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Dan onderzoeken we samen je echte vraag om je op weg te helpen.

Liefs Lieneke

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

6 Comments

 • Jolanda
  Posted 20 februari 2023 at 7:56 am

  Ik heb dit een keer mijn man laten zien, vond hij erg confronterend

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 21 februari 2023 at 8:37 pm

   Vond je man het confronterend om te zien hoeveel kleding hijzelf had? En is hij daarna bewuster gaan shoppen?

 • Angie
  Posted 20 februari 2023 at 9:27 am

  Ik heb mijn kleding nooit geteld, maar ik weet wel dat ik niet veel kleding heb. Ik ben zo vaak verhuisd en dankzij alle verhuizingen ben ik gewend om mijn kledingkast minimaal te houden.

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 21 februari 2023 at 8:38 pm

   Verhuizingen zijn ideale momenten om zowel je kledingkast als je spullen grondig uit te zoeken. Ik vind persoonlijk het tellen wel een mooie methode om te ontdekken wat je eigenlijk in je kast hebt hangen, maar ook welke missing items je echt nog nodig hebt. Fijn als je naast een minimale kledingkast ook tevreden kunt zijn met wat er in hangt.

 • Patricia Heres
  Posted 24 februari 2023 at 12:04 pm

  Wat een goed idee om eens kleding te tellen. Gelijk ook een goede reden om eens mijn kledingkast uit te mesten.

  • Post Author
   Lieneke Vonk
   Posted 5 maart 2023 at 1:15 pm

   Het geeft je veel inzicht in wat je hebt en zeker een reden om je kledingkast eens onder handen te nemen.
   Wat is jouw manier om je kledingkast in te richten? Op kleur? Of in categorie? Of alles door elkaar? Veel succes met opruimen en ik ben heel benieuwd naar het aantal kledingstukken!

Leave a comment

0.0/5