Skip to content Skip to footer

Persoonlijk leiderschap vergroten

Waar staat Persoonlijk Leiderschap voor?

Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over jouw eigen leven. Dat jij bewuste keuzes durft te maken die jij belangrijk vindt en dat je je niet laat leiden door de keuzes van een ander.
Dat jij er toe doet als mens om vanuit je krachten en kwaliteiten te leven. Dit klinkt logisch. Maar als je niet bekend bent met je eigen kwaliteiten, je waarden en normen en je eigen overtuigingen of patronen, kan dit een uitdaging zijn.

Om de leiding over je eigen leven te pakken wil je inzicht hebben in de invloeden vanuit je zelf en je omgeving. Je bent je bewust van je eigen gedrag en hoe je daarmee jezelf en de ander beïnvloed.
Door persoonlijk leiderschap te ervaren weet je nieuwe intenties voor jezelf op te stellen, te leven vanuit je persoonlijke waarden en blijf je jezelf uitdagen om het leven te leiden dat jij wilt.
Kortom te leven met zelfvertrouwen, zelfliefde, dankbaarheid én zelfacceptatie.

Heb je naar bovenstaande uitleg een gevoel dat jij je persoonlijk leiderschap wilt vergroten?
Lees dan de onderstaande tips. Wil je dat ik een stukje met je meeloop, omdat je persoonlijke vragen of struggels hebt? Vind hier wat ik voor je kan betekenen. Ik leer je graag kennen.

Hoe vergroot je je persoonlijk leiderschap?

Wanneer je persoonlijk leiderschap ervaart, ervaar je meer regie en meer invloed. Je hebt meer plezier in de activiteiten of werkzaamheden die je doet, waardoor stress is verminderd of verdwenen. Je kunt beter omgaan met tegenslagen of uitdagingen die op je pad komen, omdat je beter in je vel zit. Daarmee zorg je goed voor jezelf, een ander en (misschien wel onbewust) beter voor onze planeet.

Groei in je persoonlijke bewustwording.

Bewustwording in wie je bent, wat je doet en wat je wilt is je grootste verandering. Voor jezelf zorgen en keuzes durven maken die bevorderend zijn voor jouw vitaliteit, helpen je te luisteren naar je lijf.
Voor jezelf zorgen gaat over je primaire behoeftes; namelijk genoeg slaap, gezonde voeding en voldoende beweging.
Daarna kun je onderzoeken vanuit welke waarden je wilt leven, welke kwaliteiten je hebt en welke competenties je nodig hebt om dit te kunnen inzetten.

Reflectievraag: Hoe tevreden ben jij over je primaire behoeftes? Hoe zorg je voor voldoende rust? Ben je tevreden over het voedingspatroon van jezelf en op welke manieren doe jij aan beweging?

Maak bewuste keuzes

Bewuste keuzes maken gaat naar mijn inziens over keuzes maken waar je een goed of positief gevoel bij krijgt. Neem nu als voorbeeld je agenda. Hoe ziet die er in het weekend uit? Vol met feestjes, verplichte familiebezoeken, sportactiviteiten? Van welke activiteiten laad jij op? En welke kosten je energie?

Die kinderverjaardag waar je eigenlijk geen energie of zin in hebt? Ga je daar dan heen met de gedachte dat dat moet, voel je een verplichting omdat diegene ook op de verjaardag van jouw kind is geweest? Of durf je dan de keuze te maken en af te zeggen?

Bewuste keuzes maken is een proces. Ander gedrag aanleren gaat in (duurzame) stapjes.
Wanneer je inzicht hebt in je eigen energieslurpers en persoonlijke verlangens, dan kun je deze naast je huidige leefstijl leggen. Je agenda is een mooie check voor jezelf. Waar ben jij te vinden in al die afspraken die er staan?

Reflectievraag: Waarin ga jij een eerste keuze maken? Waar ligt jou angst? Bijvoorbeeld de reactie van die vriendin die je afzegt? Of een keer een feestje missen? Hoor je er dan nog bij?

Ontwikkel een positieve mindset

Dit is een belangrijke om je persoonlijk leiderschap te vergroten, maar tevens ook een lastige. In mijn coachgesprekken hoor ik vaak grote twijfels, onzekerheden en veel handelen uit emoties. ‘Ik wil mijn stressklachten wel verminderen, maar ik word steeds gebeld door mijn werk om in te vallen’. ‘Ik spreek mijn collega aan, maar zij doet er niets mee en dat vind ik irritant’. Of ‘ik word nooit gebeld door mijn vrienden om een borrel te doen, zie je wel dat ik niet leuk genoeg ben.’
Je wordt bij iedere keuzes overspoeld met verschillende emoties. Die emoties zijn ontstaan door je verleden en door de mensen die in je leven bent tegengekomen. De ervaringen die je hebt opgedaan vormen jouw referentiekader én dus je gedachten.
Gelukkig kun je je gedachten hervormen en jezelf leren naar het positieve te kijken. Die beren op de weg leren te omarmen en je negatieve gedachten los te laten. Dit is een ontdekkingsreis met vallen en op staan, maar het levert je zoveel leef geluk op.

Reflectievraag: Welke negatieve gedachten zitten jouw wel eens in de weg? Kun je daar de oorzaak van ontdekken? Waar zijn deze gedachten door ontstaan? Welke ervaring hoort daarbij?

geluk-en-duurzaamheid

Just do it! Gewoon doen!

Je persoonlijk leiderschap vergroten gaat ook over gewoon doen. Je verantwoordelijkheid nemen en aan de slag met de keuzes die je wilt maken of juist niet wil maken. Het gesprek aan gaan met de ander en ontdekken of je het antwoord kreeg die je graag zou willen ontvangen of dat het je iets anders oplevert.
Ieder actie die jij neemt zal een reactie uitlokken. Jij hebt invloed op de actie, de reactie zul je moeten afwachten. Je zult continue leren door te doen, te reflecteren en weer verder te gaan. Geef jezelf die kans om te leren! Iedere duurzame stap vormt uiteindelijk een grote verandering.

Reflectievraag: Waarin gun je jezelf een positieve groei? Welke competenties zou je willen verbeteren? Denk bijvoorbeeld aan overzicht en rust voor jezelf, communicatieve vaardigheden of zorgen voor je persoonlijke vitaliteit?

Ik hoop dat je door deze blog een beter beeld gekregen hebt van wat persoonlijk leiderschap is en voor jou kan betekenen. Heb je het gevoel dat ik je kan helpen om jou leiderschap over jouw eigen leven te ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik leer je graag kennen.
Wil je jezelf meer laten inspireren, dan nodig ik je uit mij te volgen op mijn Instagram account waarop ik tips deel over persoonlijk geluk en duurzaamheid. Regelmatig organiseer ik workshops en Inspiratie Live dagen om je te begeleiden naar waar jij blij van wordt!

Leef jouw wereld mét impact en voel het verschil.

Duurzame groetje,

Lieneke Vonk

Leave a comment

0.0/5