Skip to content Skip to footer

5 boeken leestips over duurzaamheid

Je kunt op verschillende manieren kennis op doen over duurzaamheid. Uiteraard is internet een favoriet en kom je op toffe blogs als deze uit. Met die reden heb ik 5 boeken leestips over duurzaamheid voor jou, want ik vind het persoonlijk heerlijk om met een kop thee door een boek te bladeren. Je kunt ook een e-reader gebruiken, voor als je papier wilt besparen.

Deze 5 boeken hebben mij inzicht gegeven in de talrijke mogelijkheden om bewustere keuzes te maken voor onze planeet, maar voornamelijk ook de beweegredenen om hier voor te kiezen. Ik heb 5 boeken leestips over duurzaamheid beschreven inclusief mijn opgedane inzichten.

5 duurzame boeken leestips voor jou

Leestip 1: Dit is een goede gids

Het eerste boek dat ik ooit heb gelezen over duurzaamheid. Marieke Eyskoot schreef deze editie voor een duurzame lijfstyle. En of het een goede gids is. Vol met praktische en positieve tips hoe je simpel en toch leuk duurzamer kunt leven. Marieke Eyskoot is mode-en lifestyle-expert en schreef dit handboek om te laten zien dat groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar is.

Wat ik interessant vind, is dat ik kennis maakte met alle aspecten van duurzaamheid. Denkend aan kleding, verzorging, eten, wonen, werken, vrije tijd, tips, winkels, merken en zelfs mooie plekjes. Ook het leven vieren komt aan bod. Voor mij werd duidelijk wat ik zelf kan doen, zonder dat het op een sturende en oordelende wijze geschreven is. Af en toe pak ik het boek er weer bij en laat ik mezelf inspireren.

Meer informatie over dit boek: Dit is een goed gids; Marieke Eyskoot

Leestip 2: De verborgen impact

Dit boek is volgens velen een ‘must read’. Als je echt wilt verduurzamen dan moet je gewoon weten waar jij de meeste invloed op kunt pakken. Het boek van Babette Porcelijn geeft inzicht in onze impact op de planeet. Veel van deze impact zien wij niet en is groter dan we denken.

Door het lezen van het boek werd ik mij meer bewust van de verborgen impact die voornamelijk door de mens wordt veroorzaakt. Dat onze CO2-uitstoot groot is en in de aankomende periode ernstig zal gaan groeien als wij er niets aan doen. Daarnaast werd het voor mij overduidelijk dat het niet goed gaat met de planeet, maar dat we tevens wel zelf aan de knoppen kunnen draaien. En dat voelt goed. Via bijbehorende tool heb ik mijn ecologische voetafdruk gemeten en die was heftig. Als iedereen leefde zoals ik, dan waren en 2,9 Aardes nodig! En we hebben er maar één!
Ook namens mij dus een ‘must read’.

Meer informatie over dit boek: De verborgen impact; Babette Porcelijn

Leestip 3: In 6 weken naar zero waste

Als jij je wilt richten op jouw persoonlijke afval en deze wil reduceren, dan is dit boek van Kate Arnell een aanrader. Want hoe eenvoudig duurzaam leven kan zijn, legt zij in praktische stappen uit. In anderhalve maand tijd kun jij er al een zero waste leven op na houden. Zij geeft praktische tips hoe jij in jouw dagelijkse leven op een simpele manier de hoeveelheid afval die jij produceert kunt verminderen.

Dat in dit boek wordt ingespeeld op ‘stap voor stap’ jouw zetten maken, sluit haarfijn aan bij de titel van mijn website. Ik raad ook aan om je doelen in duurzame stapjes te bereiken en op deze wijze kun je heel goed je succesjes vieren.

Kate beschrijft zeven regels van zero waste, namelijk; weigeren, verminderen, hergebruiken, repareren, recyclen, ontbinden, reageren. En haar tips zijn heel makkelijk door te voeren. Het is uiteraard aan jezelf hoe ver je hierin wilt gaan.

Voor mij persoonlijk ligt de uitdaging in verpakkingsvrij boodschappen doen, spullen uitzoeken en wegdoen en zorgen dat er minder spullen het huis in komen.

Meer informatie over dit boek: In 6 weken naar zero waste; Kate Arnell

Leestip 4: Consuminderen met kinderen

Dit was voor mij een leuke, want dit boek kreeg ik van de schrijfster zelf. Namelijk Marieke Henselmans. Ik las haar eerste editie uit 1999. Tweedehands gekregen. Ik deelde dit via Instagram en kreeg snel een bericht van de schrijfster zelf. Dat ik absoluut de nieuwste versie zou moeten lezen, dus of ik mijn adres wilde doorgeven. Super tof.
Ik was nieuwsgierig hoe zij toen al (1999) haar kinderen meenam in de toenemende consumptiemaatschappij. Onze consumptiemaatschappij is in de jaren erop (helaas) alleen maar groter geworden.

Wat ik meeneem voor mijn eigen kinderen is dat herinneringen maken altijd leuker is dan cadeautjes en nieuw speelgoed. Dit is een beloningssysteem voor een kort moment en is voor een kind aanleiding om naar meer te vragen. Om je kinderen in hun jeugd al mee te nemen om met zorg met de planeet om te gaan en uit te leggen wat duurzaamheid betekent, hoop ik een voorbeeld te zijn. Zodat ook zij in een fijne omgeving blijven opgroeien.

Meer informatie over dit boek: Consuminderen met kinderen; Marieke Henselmans

Leestip 5: Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Er zijn nog veel oordelen over duurzaam leven. Dan mag je toch niet vliegen? Want dan eet je toch geen vlees? Of dan leef je toch in een hutje op de hei? Marije van der Made brengt dit op een leuke manier ter sprake. Want ik herken het wel. Het gevoel van geitenwollensokken en zweverigheid, of duurzame keuzes maken is te veel gedoe. Hoe je hier het positieve gesprek aan gaat met een ander geeft Marije antwoord op in haar boek.

We kunnen ons vaak laten beïnvloeden door onze omgeving. We vinden bevestiging bij familie en vrienden, we horen ergens graag bij. Als je dan andere paden bewandeld kan dat reactie of zelfs geen reactie teweeg brengen. Hoor de meningen van anderen aan, ga ze niet uit de weg en haal daar uit waar jij je prettig bij voelt. Ik heb overigens geen oordeel over het kiezen om te vliegen, wel zo nu en dan vlees te eten of te wonen in een prachtig Tiny House. Ik stimuleer wel om bewust te zijn van je keuzes.

Meer informatie over dit boek: Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Ik hoop dat ik je nieuwsgierigheid heb gewekt om één van de bovenstaande leestips op te pakken en jouw weg naar een duurzamere leefstijl te laten starten. Dit zijn mijn 5 boeken leestips over duurzaamheid voor jou, maar misschien heb je zelf nog een leuke leestip die je in de reacties wilt delen? Laten we elkaar inspireren.

duurzaam-met-impact

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

Leave a comment

0.0/5