Skip to content Skip to footer

Efficiënt inpakken voor je vakantie met de auto; inclusief handige tips.

Je wilt je koffer efficiënt inpakken voor je vakantie en er zoveel mogelijk spullen in kwijt kunnen. Maar wat als je voordat je gaat inpakken nadenkt wat je echt nodig hebt? Om zonder overbodige spullen naar je vakantiebestemming te gaan? Efficiënt inpakken voor je vakantie met de auto, gaat over meenemen wat je echt nodig hebt. In deze blog deel ik tips hoe je efficiënter kunt inpakken en hoe je daarbij een duurzamere keuze maakt. Uiteraard passend bij die langverwachte, onbezorgde vakantie.

Deze blog is daarom bestemd voor jou als je geïnteresseerd bent om duurzamere keuzes te maken. Minder impact wilt maken op het milieu, maar ook als je meer rust en ruimte wilt ervaren om die vakantie ontspannen in te gaan én uit te komen. Want waarom al die onnodige vakantiestress vooraf? En het vakantiegevoel binnen een week na thuiskomst weer kwijt te zijn?

Waar let je op met het efficiënt inpakken?

Je vakantie bestemming.

Wat je mee neemt in je koffer hangt allereerst af van waar je naar toe gaat. Ga je naar een zomers resort of een winterse skivakantie? Ga je een weekendje weg of 3 weken bivakkeren op een camping. Bekijk vooraf de weersverwachtingen van je bestemming en bedenk welke kleding en spullen je daarvoor nodig hebt. Omdat deze blog gaat over efficiënt inpakken voor je vakantie met de auto zal ik daar specifieker op in gaan. Natuurlijk zijn vele van deze tips ook voor andere wijze van vervoer toe te passen.

Hoe je op vakantie gaat.

De wijze van efficiënt inpakken voor je vakantie hangt mede af van de wijze waarop je naar je bestemming gaat. Ga je met het vliegtuig, met de auto of met de trein? Of wellicht zelfs met de fiets of wandelend? Ook dit bepaalt wat je mee kunt nemen en wat je mee wilt nemen.

Efficiënt inpakken voor je vakantie hangt dus van verschillende factoren af. De bestemming, met welk vervoer je gaat, hoe lang de reis gaat duren, met wie je gaat en de weersverwachtingen. Wanneer je deze voorbereidingen hebt gedaan kun je aan de slag met de volgende stap.

Efficiënt inpakken voor je vakantie; maak een lijstje.

Pak je Bambook notebook erbij of je telefoon en schrijf op wat je denkt nodig te hebben voor je vakantieperiode. Denk daarbij aan de eerder genoemde factoren. Wat is werkelijk onmisbaar voor je vakantiebestemming?
Wanneer je met de auto op vakantie gaat, ligt het ook aan de grote van je auto hoeveel je mee kunt nemen. Uitgangspunt voor mij is het gewicht zo laag mogelijk houden. Doelend op reizen zonder dakkoffer (al is dat voor de wintersport uitermate handig) en zo min mogelijk bagage.
Ook vinden wij veiligheid belangrijk en willen we door de binnenspiegel naar achteren kunnen kijken. Dit betekent weldegelijk iets voor de hoeveelheid spullen de je mee kunt nemen.

Een lijstje geeft je houvast en overzicht om voorbereid op vakantie te gaan.

Duurzaam op vakantie met de auto.

Duurzaamheid kun je op diverse manieren invullen, maar een belangrijke stap om jouw bijdrage te leveren aan een gezondere wereld, is je eigen mindset. Door minder spullen te kopen en te gebruiken. Naast het voordeel dat het goed is voor onze planeet is het ook bevorderlijk voor je portemonnee en voor rust in je hoofd.

Dat een auto Co2- uitstoot veroorzaakt is een feit. Dat heeft impact op de klimaatverandering. Wanneer we de auto veelvuldig gebruiken heeft dit ernstige impact op het milieu. Elektrisch rijden staat daar buiten, al is er veel verborgen impact bij het maken van een nieuwe elektrische auto. Door de beperkte grondstoffen van de batterij.
Hoe meer auto je rijdt, hoe erger je Co2-uitstoot. Daarnaast komt er veel fijnstof vrij, ook van de banden. Kleine plastic deeltjes die de lucht vervuilen. Een tip voor het gebruik van de auto, gebruik voor de kleine stukken de fiets of maak gebruik van een deelauto.
Voor een vakantie met de auto wil je zo min mogelijk gewicht meenemen, waardoor je minder brandstof verbruikt.

Ik geef je hieronder 10 handige tips om je inpakwoede efficiënt de das om te doen.

10 extra handige tips efficiënt inpakken voor je vakantie!

1: Kies je kleding zorgvuldig uit.

Kies voor kleding die je kunt combineren met elkaar. Het helpt door niet in setjes te denken, maar in combinaties. Op deze manier heb je minder kleding in je koffer nodig en kun je er met hetzelfde shirt of rok toch anders uit zien. Wil je meer weten hoe je dat kunt aanpakken? Lees over mijn capsule wardrobe en mijn weg daar naar toe. Je hebt met 10 dagen vakantie géén 15 onderbroeken nodig. Je draagt op een camping geen jurken die snel kreuken en de pumps kun je ook wel thuis laten.

“Ik heb vier setjes kleding nodig, dus voor de zekerheid pak ik er maar 28 in

2: Vouw je kleding overzichtelijk op.

En pak je kleding overzichtelijk in. Door ze op de Marie Kondo manier op te vouwen zie je je kleding in één oogopslag liggen. Dit geeft direct een beeld aan wat je qua kleding meeneemt. Bijkomend voordeel, het kreukt minder en je koffer blijft overzichtelijk, ook op vakantie zelf.

Voorbeeld efficiënt inpakken van koffer. Deze kant is voor 3 kinderen ingepakt voor 2 weken vakantie.

3: Zorg voor een handige indeling in je auto.

Dit ligt aan de grote van je auto. Je kunt kiezen voor koffers, tassen of voor plastic bakken. Bedenk hoe je alle spullen die je wilt meenemen kwijt kunt in je auto.
Tijdens onze vakantie in 2021 in een clamping tent, maakten wij gebruik van vierkante plastic bakken. Iedere vakantieganger een eigen bak met kleding. Deze paste perfect in de houten stellingen op hun kamers in de tent. Erg praktisch.
De vakantie van dit jaar ging er één grote koffer mee met kleding voor vijf personen. Eén trolley met kleding en toiletspullen voor onze overnachtingen, een tas met zwemkleding, een krat met boodschappen, een koelbox en een buggy voor onze jongste.

4: Eten en drinken:

Neem één boodschappenkrat mee met items die veel worden gegeten en die op bestemming niet direct gekocht kunnen worden. Vergeet niet één koelbox met etenswaar mee te nemen voor onderweg. Doe daar ook de levensmiddelen die nog in je koelkast staan in. Weggooien is zonde. Ik vind het zelf fijn om bakjes met gesneden komkommer, tomaten en druiven mee te nemen.

5: Neem kruiden mee.

Voor de maaltijden die je maakt op de camping. Een kruidenpotje met meerdere kruiden in één, ketjap manis als smaakversterker en bouillonblokjes zijn fijne toevoegingen bij het inpakken.

Zelf ben ik ook fan om een staafmixer mee te nemen voor een lekkere soep. Ik neem voor onderweg een mes, vorkjes en een schaar mee.

Ook is het van wezenlijk belang dat je voldoende voedsel meeneemt voor onderweg. Je weet nooit wat je tegenkomt onderweg. Het kan zijn dat je met pech langs de weg komt te staan (ervaringsdeskundige) of dat je in een lange file terecht komt. Neem voldoende water mee voor onderweg. Gebruik hiervoor flessen, schoolbekers of dopper. Je kunt ze op verschillende plekken in de auto kwijt.

6. Bekijk de inboedellijst van de accommodatie.

Hoe ziet je inboedel er uit op de bestemming van je vakantie? Overnacht je in een tent, een caravan, hotel of overnacht je in een huisje of logde. Bekijk de inboedellijst en bepaal wat je nog wel of niet hoeft mee te nemen. Iedere accommodatie heeft een inboedellijst.

7: Speelgoed voor de kinderen.

Laat kinderen hun eigen tas inpakken met spullen waar ze graag mee spelen. Ik gebruik hiervoor hun schooltas. Deze gaat mee de auto in en staat binnen handbereik voor hen. Door ze zelf hun spullen uit te laten zoeken denken ze gericht na waar ze blij van worden en waar ze op dat moment graag mee spelen.

8: Inpakken van toilettassen.

Dit is het zwaarste werk. Letterlijk. Nieuwe shampoos, zeep, make-up, verzorgingsproducten, tandpasta, luchtjes, zonnebrand, aftersun. Waarschijnlijk allemaal nieuw aangeschaft om mee te nemen, maar dat is helemaal niet nodig. Neem juist de aangebroken items mee vanwege het gewicht en kies voor duurzaam verpakte producten.

9: Hello shoes! Of eerder Goodbye shoes!

Je laarzen, sneakers, pumps, slippers, badslippers, dat enige sandaaltje. Laat ze lekker thuis! Als je je kleding zorgvuldig hebt uitgezocht en je voortreffelijke combinaties kunt maken, dan kun je met twee paar schoenen een heel eind komen. Letterlijk! Ga je op zomervakantie? Dan heb je aan één paar sneakers en één paar slippers voldoende voorraad.

En om je schoenen efficiënt in te pakken in de auto, dan is er vaak ruimte onderin de auto. Bij het reservewiel (als je die niet hebt, dan is er vaak nog veel meer ruimte beschikbaar).

Schoenenselectie vooraf; waarvan twee zonen alleen op teenslippers hebben gelopen en ik niet gesport heb. (twee paar van man niet op de foto)

10: Geef je kinderen een eigen portemonnee met geld mee.

Het leert ze niet alleen om te gaan met geld, maar het helpt ook om ze te leren dat de (plastic) speeltjes geld kosten en ze dat misschien niet nodig hebben. Zo voorkom je dat op de terugweg je auto alsnog vol ligt met onnodige spullen.

Samengevat; de bedoeling van vakantie is ontspanning en loskomen van je thuis en je spullen daar. Laat je spullen dan ook lekker thuis. Ontdek wat je mist en speel daar de volgende vakantie op in. Daarentegen geldt dit andersom ook. Dus bekijk welke kleding en spullen je niet aangeraakt hebt en laat die de volgende reis ook thuis. Ik wens je een fijne vakantie toe!

Heb je wat aan deze tips? Ik ben benieuwd welke tip jij gaat toepassen voor je volgende vakantie met de auto. Je kunt jouw ervaring en tip achterlaten in de reacties. Daarmee kunnen we elkaar inspireren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant om te lezen:

Duurzaam op vakantie; zo doe je dat!

10 tips hoe jij je huishouden duurzamer inricht

Duurzaam met impact; dat kun jij ook!

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

Leave a comment

0.0/5