duurzaam-met-impact

Duurzaam met impact; dat kun jij ook! En met de kennis die je hier op doet maak jij er vast een duurzaam jaar van.

Een komkommer met een plastic velletje. Dat overgebleven kliekje richting de prullenbak en dagelijks een vuilniszak richting de container. Waarom is dat?
Tien zonnepanelen op het dak en een warmtepomp, omdat het beter is voor het milieu of voor je eigen portemonnee?
Maandelijks winkels afstruinen, omdat het gezellig is, omdat shoppen een goed gevoel geeft of omdat er niks in je kledingkast hangt?

Al deze vragen zijn het afgelopen jaar gepasseerd en dat ik toffe duurzame stapjes heb gezet blijkt wel uit deze blog. Ik heb antwoord gekregen op de vragen. Het heeft me overzicht, rust en ruimte opgeleverd om dingen te doen waar ik blij van word.

In deze blog leg ik je uit welke positieve impact ik heb gemaakt om groener te leven. Ik vertel je het waarom en ik deel je mijn ervaring.

Ik hoop dat je er inspiratie uit haalt, zodat jij ook beseft dat duurzaam leven niet saai is. Maar inspirerend en noodzakelijk is. Dat we samen die gezondere wereld kunnen realiseren. En het geitenwollensokken imago? Dat valt echt wel mee hoor.

Duurzaam met impact; Je ecologische voetafdruk weten

Niet onbelangrijk, meten is weten. Voordat ik begon aan mijn duurzame reis heb ik mezelf verdiept in mijn ecologische voetafdruk. Een ecologische voetafdruk is simpel gezegd de oppervlakte die jij gebruikt op deze planeet. Jouw CO2-uitstoot.

Uit de test op ThinkBigActNow bleek dat als iedereen zou leven zoals ik, er 2,9 Aardes nodig zijn. Tja, we hebben er maar één.
Als je wilt verduurzamen kun je kleine aanpassingen doen in je dagelijkse leven, maar als je weet waar de grootste angels zitten dan kun je grotere stappen maken. Duurzaam met impact dus.

De impact is berekend aan de hand van:
– Directe uitstoot van broeikasgassen
– Verborgen uitstoot van broeikasgassen
– Diverse soorten milieuvervuiling
– Landgebruik en ontbossing

duurzame-stapjes

Mijn grootste uitdagingen lagen in de aanschaf van spullen, het eten van vlees en vis en het gebruik van gas voor het opwarmen van water en de producten in de badkamer. Dat hier mijn aandacht naar toe ging was dus een logische stap.

Het resultaat van een jaar lang duurzame keuzes maken heeft mijn ecologische voetafdruk verkleind naar 1,8. Ik gebruik dus minder oppervlakte van deze planeet.

Kennis opdoen

Wil je een nieuwe uitdaging aangaan en nieuwe inzichten krijgen, dan is kennis opdoen een goede eerste stap. Het is goed te weten wat jouw beweegredenen zijn om iets te willen leren. Ik heb dat gedaan door documentaires te kijken, door boeken te lezen en inspirerende accounts te volgen op Instagram.

Ik heb boeken gelezen over de verborgen impact, hoe je omgaat met de reacties van je omgeving als je met duurzaamheid begint en hoe je minder afval kunt generen. Via deze link kom je bij de boeken die mij hebben geïnspireerd om duurzame keuzes te maken.

5x-boeken-tips

Duurzaam met impact; Producten vervangen

De simpelste manier om je huishouden te verduurzamen is op te maken wat je in huis hebt, te gebruiken wat je in huis hebt en als je iets koopt te kiezen voor een gezondere variant. In veel schoonheidsproducten zijn kleine plastic deeltjes toegevoegd, genaamd micro-plastics. Dit wordt als scrub of als opvulmateriaal toegevoegd. Kiezen voor groenere producten is beter voor je eigen gezondheid én gezonder voor onze wereld.

Ik gaf al eerder 10 tips om je huishouden te verduurzamen.
Het doen van bewuste aankopen geeft mij een beter gevoel. Vaak zijn de producten duurder, maar gebruik je er minder van en heb je er minder van nodig. Dit houd je portemonnee in balans.

Duurzaam met impact; Wees blij met minder spullen

Spullen hebben de grootste impact. De verborgen impact, zoals Babette Porcelijn dit noemt en onderzocht heeft. Als rijke westerlingen consumeren wij veel. Terwijl we veel van deze spullen niet nodig hebben. Spullen blijven ongebruikt liggen, worden eenmalig gebruikt en belanden op de vuilnisbelt.

We leven in een consumptiemaatschappij en ons koopgedrag wordt dagelijks beïnvloed door onze omgeving. We hoeven er niet over na te denken, alles is te koop. De impact van spullen op het milieu is daarentegen ontzettend groot. Denk maar aan de grondstoffen, de productie, het vervoer naar verkooppunten en jouw huis, het gebruik van het product en uiteindelijk het afbreken ervan.

Wij kunnen met onze portemonnee verschil maken. Mijn kinderen zijn de toekomst en als ouder heb ik invloed om hen bewust te laten zijn van ons koopgedrag, ofwel ons koopgemak. Je kunt hierover met je kind, hoe jong ook, het gesprek over aangaan.

Het heeft mijn ogen absoluut geopend. Eerlijk is eerlijk, ik deed dat ook. Ik ging geregeld naar de grote ketens en gooide mijn boodschappenmandje vol met ‘misschien wel eens handig’ spullen. Dat kan anders.

  • Koop je spullen bij winkels waar ze oog hebben voor arbeidsomstandigheden en transparante productie.
  • Begin met opruimen en ontspullen van je huis en doe dit stap voor stap.
  • Lees snel dit uitstroom van spullen tipje.
  • Verdiep je in het gedachtegoed van een minimalist, waarbij de focus ligt op iets anders dan het hebben van spullen.

Duurzaam met impact; Draag je kleding met liefde

Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar 20% van zijn of haar kleding draagt? Dat 80% verdrietig achterin de kast blijft liggen in de hoop ooit weer eens gedragen te worden? Dat we niet weten hoeveel kledingitems we werkelijk hebben en dat combineren te leren valt?

Om inzicht te hebben in mijn eigen kledingkast deed ik mee aan #TheNoBuyChallenge. Wat inhield dat ik zes maanden geen nieuwe kleding kocht en mijn huidige kleding onder de loep nam.

Ik vond dit een super leuke challenge, waarbij ik veel geleerd heb over de fast fashion wereld. Door daar meer afstand van te nemen en te kiezen voor sustainable fashion draag ik bij aan betere arbeidsomstandigheden. Met minder kleding dat beter te combineren is heb ik vandaag de dag altijd iets om aan te trekken. Ik zou je echt willen adviseren om ook je kledingkast onder de loep te nemen. Want het is een feestje om te doen.

Duurzaam met impact; Ga voedselverspilling tegen

Er belandt per persoon ongeveer 34 kilo eten per jaar in de prullenbak, wat neerkomt op ongeveer 120 euro. (bron: milieucentraal) Er zijn vele manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Het afgelopen jaar is dit echt een focus geweest, want er gingen veel vuilniszakken per week de deur uit. Er komt niet alleen minder afval op de afvalberg terecht, het scheelt je ook veel geld.
Ons maandelijkse uitgaven aan boodschappen is niet gedaald, omdat wij er vaker voor kiezen om biologisch en vegetarisch te eten.

Een aantal stappen die ik het afgelopen jaar heb gemaakt deel ik ter inspiratie.

  • Haal je keukenkastjes leeg en eet de producten die bijna over datum zijn op. Beperk grote voorraden. Hou je ook ruimte aan over.
  • Ontdek nieuwe recepten met de producten in je koelkast. Ik ontving een aantal maanden recepten van Miranda van cateringbedrijf Mamamieppiehapjesservice.
  • Ik heb een aantal keren een To good to go box besteld via de app. Wisselend tevreden met de inhoud van de boxen.
  • Verpakkingsvrij boodschappen doen bij Pieter Pot is een toffe ervaring. Ik ben blij met de potten, de services en het staat ook nog eens enig.
  • Ik heb meegedaan aan de Week Zonder Vlees, door nieuwe recepten uit te proberen en de focus te leggen op minder vlees eten is gebleken dat eigen patronen en overtuigingen kunnen veranderen. Wij zijn minder vlees gaan eten. Van 7 dagen vlees, naar 2 a 3 dagen.
  • Boodschappen doen altijd met een lijstje en eerst kijken wat er nog in de koelkast ligt.

Duurzaam met impact; Op vakantie met de auto

Ai, niet meer vliegen als je duurzaam leeft? Wetende dat de CO2-uitstoot heel groot is, kan ik niet beloven nooit meer te vliegen. Ik ben een leuker mens met zonnige uren op een dag. Ik vind het tof om iets van deze prachtige wereld te zien. Dit jaar gingen we met de auto naar Frankrijk op vakantie en hebben door de huidige omstandigheden niet voor vliegen gekozen. Hoe je duurzamer op vakantie kunt gaan lees je hier.

Duurzaam geluk; Overzicht, rust en tijd voor jezelf

Als je je eigen pad volgt, je niet laat beïnvloeden door je omgeving en geniet van de momenten die voorbij komen kun je prachtige resultaten behalen. Voor mij zijn zelfvertrouwen, persoonlijke groei en ruimte drie prachtige resultaten van afgelopen jaar.
Niets is zo belangrijk dan goed in je vel zitten, balans kunnen vinden of houden in onrustige tijden en vooral herinneringen maken met degene van wie je houdt. Een paar duurzame tips op een rij.

  • Herinneringen maken; maak een fotoboek, ontdek nieuwe uitjes en activiteiten. Maak je eigen making memories pot.
  • Wees attent. Stuur een kaartje of een aardig bericht. Doe iets goeds voor een buur of vriend. Doneer je spullen aan een goed doel.
  • Om de toekomst voor onze volgende generatie gezond te houden, is er echt actie nodig. Als ouder kun je dit meenemen in de opvoeding van je kinderen. Ga een rondje vuilprikken, lees een boek over de natuur of maak een leuk uitje naar de kringloop.

Ik ben dankbaar dat ik inzicht heb gekregen in mijn krachten. Het is tijd deze krachten verder te gaan gebruiken. Joy te hebben in wat ik doe en te manifesteren wat ik wil bereiken.

Heb jij ook behoefte aan een volgende stap? Om meer overzicht, rust en tijd voor jezelf te hebben in deze onrustige tijden? Neem dan nu contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

liefs-lieneke