Skip to content Skip to footer

Duurzaam op vakantie, zo doe je dat!

Hoera! De vakantie kan beginnen. Je eerste bewuste keuze voor een duurzame vakantie maak je door uit vier opties te kiezen. Ik leg in 5 stappen uit hoe je de voorbereiding ontspannen kunt inzetten. En in deze blogpost geef ik je ook nog eens 8 tips mee om op je vakantiebestemming duurzame stapjes te maken. Comfortabel en duurzaam op vakantie is op deze manier geen enkel probleem.

Je eerste bewuste keuze voor een duurzame vakantie

Als je kiest om duurzaam op vakantie te gaan, zet duurzaamheid dan bovenaan je inpaklijst en onderstreep dit onderwerp bij het zoeken naar een juiste accommodatie.

Check op de website van het hotel, de camping of resort wat er gedaan wordt om de milieu impact te verkleinen. Velen beschrijven hun groene doelen en anderen dragen al een green label.
Daarnaast is ook de wijze van reizen naar de bestemming een factor die mee speelt.

Ik geef je verschillende opties voor het maken van een bewuste keuze. Laat je niet beïnvloeden door een ander, jij maakt jouw eigen afwegingen en dat is ok.

Optie 1: Vliegen of niet?

Het is erg voorspellend, maar vliegen heeft de grootste impact als het gaat om milieuvervuiling. Mocht je je impact drastisch willen verlagen dan raad ik je vliegen af. Kies je er toch voor om een warm zonnig oord op te zoeken met het vliegtuig, overweeg dan de volgende keuzes. Draag bij aan het compenseren van je CO2 uitstoot door dit aan te geven bij het kopen van je vliegticket. Zorg voor zo min mogelijk bagage in gewicht.
Wil je op vakantie binnen Europa, overweeg dan de auto of trein in plaats van het vliegtuig.

Zelf merk ik dat ik blij wordt van zonnige bestemmingen en dat ik door het bezig zijn met duurzaamheid in alle opzichten het ook moeilijker vind om het vliegtuig te nemen. Dit heeft zelfs een naam, vliegschaamte of  vliegdilemma. Omdat ik met duurzaamheid bezig ben ben ik mij bewust van de impact. Ik vind het goed dat ik hier bewust van ben, maar ik hoef mij zelf niet op te leggen dat ik nooit meer zou mogen vliegen. Waar kan met de auto, maar het zien van mooie plekken op deze wereld vind ik echt het overwegen waard. 

Optie 2: Ga met de auto op vakantie

Wil je Nederland ontvluchten, pak dan de auto en zoek een leuke duurzame camping op in Europa. Je ziet dat duurzaamheid op de kaart wordt gezet en vele campings spelen daar op in.

Zorg dat je nadenkt over de hoeveelheid spullen die je mee neemt, want hoe meer je in je auto stopt hoe zwaarder je auto wordt. Dat betekent meer CO2 uitstoot en meer benzine verbruik. Door bewust in te pakken kun je een positieve bijdrage leveren.

Optie 3: Ga op fiets of wandelvakantie

Zelf ben ik nog niet echt enthousiast over een fiets of wandelvakantie, maar ik heb respect voor mensen die fietsend of lopend het avontuur aangaan en op deze manier genieten van de natuur en omgeving. En een bezoekje brengen aan vele dorpjes en steden van Nederland. Ik vind overigens stedentrips wel ontzettend leuk en dan loop ik met een stadskaart in mijn handen de omgeving te verkennen.

Optie 4: Blijf in het eigen land

Ontdek ons kleine eigen kikkerlandje, Nederland. Nederland is mooi en er is zoveel te ontdekken. Veel in de buitenlucht zijn, door het bos en het strand te bezoeken. Plaatselijke markten en dorpjes ontdekken. Voor kinderen maakt het niet uit waar ze heen gaan. Wil je gegarandeerd zon, dan is op vakantie in eigen land wel een risico.

Wat laat je thuis en wat neem je mee?

Tot ziens vakantiestress. Voordat de vakantiemodus ingezet kan worden is er vaak sprake van vakantiestress. Naast het kiezen van de juiste accommodatie dient ook het werk afgerond te worden. De koffers moeten worden gepakt en het huis moet van boven tot onder worden schoongemaakt. Het is bijna een kunst om ontspannen op vakantie te gaan. Wil je alles op orde hebben voordat je vertrekt, dan hoop ik dat je wanneer je de straat uit rijdt je vakantiestress thuis laat.

Het is voor mij heel herkenbaar om nog even nieuwe kleding, nieuw ondergoed en sokken en leuke cadeautjes aan te schaffen en in te pakken voorafgaande de vakantie. Maar ik werd er veel rustiger van om dat allemaal niet te doen en mee te nemen wat we al in huis hadden. Wel begin ik ruim een week van te voren met inpakken. Om niet op het laatste moment nog een wasje te hoeven draaien of ineens toch nog naar de winkel te moeten voor nieuw ondergoed. 

Ik ga op vakantie en neem mee

 

  1. Maak een lijstje met wat je wenst mee te nemen en nodig denkt te hebben.

  1. Kies je kleding voor een week uit, leg dit op bed en probeer dit op verschillende manieren te combineren. Kijk naar het weerbericht om te zien op welke temperaturen je kunt rekenen. Neem ecologische wasmiddel mee voor een (hand)wasje. Bonustip: pak je kleding in in opbergbakken en doe je ondergoed en sokken in een brood of groentezakje.

  1. Laat je kind zelf een tasje met speelgoed inpakken. Wat er in past past er in, de rest blijft thuis. Je geeft je kind op deze wijze direct eigen regie mee.

  1. Neem een kratje boodschappen mee waar je onderweg of op bestemming niet zonder kunt. Haal op bestemming in de eerste dagen lokaal de grote boodschappen. Liever helemaal voorbereid zijn? Maak dan thuis of onderweg al een boodschappenlijstje.

  1. Neem duurzame verzorgingsproducten mee. Je hoeft voor de twee weken niet alleen maar nieuwe ongebruikte spullen mee te nemen. Wat op is laat je daar en gaat niet meer mee terug. Scheelt weer ruimte voor de terugreis. 

8x duurzaam op de camping

Gearriveerd, heerlijk! Laat de vakantiemodus beginnen. Op de camping kun je bewust rekening houden met de natuur. Je kunt duurzame stapjes maken door bewust te zijn van je impact. Net als thuis kun je op dezelfde voet doorgaan. Hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter zijn de milieugevolgen.

 

  • In het buitenland wordt water uit plastic flessen gedronken. Koop daar de grootste plastic flessen en vul je eigen waterflessen. Op een aantal campings hebben ze al een refill systeem.

  • Haal lokale boodschappen en neem van huis de artikelen mee die je echt wilt hebben

  • Neem natuurlijke verzorgingsproducten mee. Tipje: Je shampoobar kun je in een washand of in een plastic bakje meenemen.

  • Laat ook hier geen lichten onnodig aanstaan of het water continue stromen.

  • Wel of geen kinderen, gebruik hydrofiele doeken voor alles, snel droog en nemen weinig ruimte in.

  • Ga zorgvuldig om met je afvalproductie. Helaas is niet iedere camping hierin al goed voorzien.

  • Ontspan en geniet van je vakantie gezelschap. Rust uit en vertraag. Lees dat ene boek of tijdschrift en geef ze daarna aan een ander. Ben je direct lekker minimalistisch bezig.

  • Maak herinneringen. Maak foto’s van leuke uitstapjes, ga naar de animatie van de camping en heb goede gesprekken met je partner.

Duurzame vakantie en aandacht voor jezelf

Op vakantie gaan betekent voor mij niet alleen om de wereld denken, maar ook om mijzelf en mijn gezin. Ik vind het belangrijk samen te zijn en herinneringen te maken. Je kunt pas bewust bezig zijn als je die aandacht aan jezelf hebt besteed. Ik geniet van de duurzame gesprekken met mijn man en de (mini) disco avonden met mijn kinderen. Zoek ook ruimte voor jezelf, daar heb je vakantie voor.

Ik hoop dat je iets aan deze 8 tips om duurzaam op vakantie te gaan hebt. Ik hoop dat ik je kan aanzetten tot de eerste stap, de bewustwording. Maak je eigen bewuste keuze en ik ben nieuwsgierig waar jij op let als je op vakantie gaat. Laat het me vooral weten in een reactie onder deze blogpost.

Toch nog teveel last van vakantiestress en lukt het je moeilijk om op vakantie ruimte voor jezelf te pakken? Lees dan hier wat ik voor jou kan betekenen. Hulp vragen is een kracht en je hoeft het niet alleen te doen. 

Leave a comment