Skip to content Skip to footer

Challenge; een half jaar geen kleding kopen

Jezelf uitdagen met een challenge; een half jaar geen kleding kopen? Waarom zou je daar aan beginnen? Nieuwe kleding kopen geeft je toch altijd een goed gevoel? Waarom zou je dat willen loslaten? In deze blog vertel ik je over mijn uitdaging van 1 januari tot 1 juli 2021. Meedoen aan ‘thenoybuychallenge’ heeft mij heel veel gebracht. Lees je mee?

Een half jaar geen kleding kopen, mijn motivatie?

Iedere ochtend was het hetzelfde liedje. Ik vond dat ik niets had om aan te trekken en vond dat er niks leuks in mijn kast hing. Ik had daar last van. Het was een onrustige start van mijn dag.
Duurzaamheid en kleding, in die combinatie had ik mij nog niet verdiept.
Ik pakte de kans om aan deze ‘niks kopen’ challenge mee te doen. Ik was net bevallen van ons derde kindje en had het idee mijn nieuwe stijl te kunnen (her)ontdekken door een half jaar geen kleding te kopen.

Het was een nieuwe fase in mijn leven, mijn lijf was veranderd en ik was regelmatig ontevreden over de kleding die ik droeg. Nieuwe inzichten kon ik wel gebruiken. Dus ik stapte uit mijn comfortzone en zou mezelf de tijd geven om deze stijl te herontdekken.

Als je het anders wilt, dan helpt het om bewustwording te creëren van je huidige situatie onder de loep te nemen. So i did.

Waarom het anders willen?

Wat is fast fashion eigenlijk?

De fast fashion keten verwijst naar het bedrijfsmodel van bedrijven die zeer snel inspelen op nieuwe trends. Wat gister op de catwalk van grote modemerken te zien was, hangt door dit bedrijfsmodel morgen in de rekken van de grote winkelketens. Een razendsnelle productie is wat in deze verwacht wordt. Het gaat hierbij meestal om mode met een korte omlooptijd. Het is korte tijd ín de mode en maakt daarna plaats voor een nieuwe trend.

Wat is er niet goed aan fast fashion?

Ondanks dat de wereld van de mode industrie moeilijk te doorgronden is en ik daar geen expert in ben, hebben een paar redenen mij aan het denken gezet;

  1. De druk op het productieproces. Kledingmerken laten hun kleding overal ter wereld maken, maar de lageloonlanden zijn het meest in trek, omdat daar de productiekosten goedkoop zijn. Helaas hebben lage kosten vaak slechte arbeidsomstandigheden tot gevolg.
  2. Fast fashion is goedkope kleding. Ook ik vind dat gevoel van iets nieuws kopen een fijn gevoel. Toch is goedkope kleding trendgevoelig en laat de kwaliteit vaak te wensen over. Ook dure kleding is niet altijd duurzaam! Door een korte levensduur van kleding ontstaat er een grote afvalberg van kleding.
  3. Milieukwestie, naast slechte arbeidsomstandigheden door de hoge druk op het productieproces, zijn ook het grote verbruik van water, chemicaliën, verontreiniging en afval grote boosdoeners.
  4. Het is zeer trendgevoelig. Er worden meerdere producties per jaar gerealiseerd. Kleding wordt niet voor een duurzame periode gemaakt.
  5. Transparantie over de oorsprong. Ieder kledingstuk heeft een verhaal. We weten vaak niet welk verhaal dat leuke shirtje in de etalage ons graag zou willen vertellen. We weten niet wie er aan gewerkt heeft en in welke omstandigheden.

Welke duurzame stapjes heb ik doorlopen?

Van een kledinglover met een lichte koopdrang naar een bewuste shopper. Dat gaat niet van de een op andere dag. Ik begon mijn challenge; een jaar geen kleding kopen ook niet met een gedegen plan. Het was een kwestie van in het diepe stappen en zien wat er op mijn pad zou komen.

Inzicht krijgen en opruimen

Herken jij dat ook? Dat je hele kledingkast vol hangt met kleding en soms zelfs nog met het kaartje er aan? Jep, ik was er ook zo eentje. De kaartjes waren er dan wel afgeknipt, maar ook ik had kleding in mijn kast liggen die ik nooit of zelden aan trok. Tijd voor actie.
Een belangrijke stap om inzicht te krijgen was het leeghalen van mijn kledingkast. Door alles op mijn bed neer te leggen kreeg ik een duwtje in de juiste richting, omdat het betekende dat ik pas kon gaan slapen als mijn bed kleding vrij was.

De methode van Marie Kondo is bij mij een favoriet.
Word je blij van het kledingstuk? Dan mag je het houden. Ga je het kledingstuk niet meer dragen? Wees dankbaar, maar leg het item bij de ‘tot ziens’ stapel. Spark Joy!
Wanneer je kledingkast helemaal leeg is, zorg dan direct even voor een schone frisse kledingkast door er met een duurzaam sopje door heen te gaan. Hang de kleding die je draagt overzichtelijk terug aan het hanggedeelte (als je dat hebt natuurlijk). De twijfel gevallen leg je apart op een plank of in een afsluitbare opbergbak. Zoek voor de afvallers een ander thuis.

Kleding tellen

Het idee niets in je kast te hebben liggen klopt regelmatig niet. En dat blijkt vooral als je je kleding gaat tellen. Nadat ik al mijn kleding had uitgezocht heb ik alles op categorie bij elkaar gelegd. Daarna ben ik met mijn uitwisbaar kladblok van Bambook al mijn kleding gaan tellen. Omdat ik voor mijn gevoel al mijn kleding had weggedaan vond ik het aantal nog steeds hoog. Ik telde maar liefst 105 items. Waarvan ik direct al kon zeggen dat ik ook daarvan een groot deel nooit meer zou dragen. Je kleding tellen heeft voordelen! 

Combineren kun je leren

Dat ene rokje in de etalage is super leuk, vooral met dat ene shirtje er boven op. Ik kocht mijn kleding vooral op wat ik leuk vond in de winkel, paste het setje en keek veel minder of dat setje wel iets met mij deed. Over kleuren wist ik niets. Ik kocht de kleuren die ik mooi vond.
Doordat ik minder items in mijn kledingkast terug had gehangen ben ik verschillende combinaties gaan maken. Combinaties die ik eerder nooit zou maken, omdat ik vaak bepaalde setjes had. Ik werd er blij van om in mijn eigen kledingkast te kunnen shoppen. Zorg dat als je iets nieuws koopt, je dit met meerdere items in je huidige kledingkast kunt combineren.

Kleuranalyse

Een half jaar geen kleding kopen heeft me nog een eye-opener gebracht. Een kleuranalyse geeft inzicht in de kleuren die jouw meer doen stralen. Ik heb een kleuranalyse laten doen en ben op en top een warm herfsttype. Daarbij heb ik nu een persoonlijke kleurenwaaier, waarmee ik in één oogopslag helder heb welke kleuren mij ‘mooier’ maken in plaats van bleker, fletser of onzichtbaar. Naast dat het voor mij zorgt dat ik betere keuzes qua kleding ga maken is het ook een ontzettend leuk uitje. Echt een aanrader.

Ruilen, krijgen of een nieuw leven

Kleding verkopen of weggeven deed ik al, maar kleding zelf een tweede leven geven gebeurde weinig. Een kledingruil heb ik echt nog nooit gedaan. In de vijfde maand van ‘thenobuychallenge’ kreeg ik de behoefte om mijn zomergarderobe in kaart te brengen. Ik merkte dat ik weinig t-shirts had waar ik blij van werd, ik miste een rok, een bikini en korte broekjes.
Het niets nieuws of tweedehands kopen werd me in de laatste maand niet makkelijk gemaakt.
Omdat ik mijn ervaringen deel kreeg ik een tas met kleding van een vriendin. Zij ruimde haar kast op! Zo blij als een kind was ik, want er zaten twee items in de tas, die in mijn kleurpalet passen. .

Duurzame alternatieven

Duurzame mode is in opmars, gelukkig. Deze duurzame ondernemers zijn transparant over materiaal, productieprocessen, arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijkheid. Het is voor mij nog een nieuwe wereld waarin ik me begeef. De kans op greenwashing is groot. Ik vind het de ontdekking waard.
En tijdens mijn challenge had ik een mooie rok opgeslagen op mijn telefoon, voor als het half jaar voorbij was. Gemaakt door een duurzaam label. Ik heb mezelf er na het half jaar op getrakteerd.

The only way to bring peace to the earth is to learn to make our own life peacefull”.

Buddha

Wat heeft het mij gebracht?

Na zes maanden geen kleding te hebben gekocht werd het tijd om te evalueren en mijn dankbaarheid uit te spreken. Trots dat ik mijn persoonlijke reis heb volgehouden en alle verleidingen heb kunnen weerstaan. Met als doel meer rust, minder keuzes, altijd wat om aan te trekken, dankbaarheid voor wat ik wel heb en kennis van de fast fashion wereld.

De keuzestress in de ochtend is gedaald. Ik weet precies wat er in mijn kledingkast hangt. Ondanks dat ik ben nog niet helemaal tevreden ben over de inhoud, weet ik wel beter wat er nodig is om te werken naar die mooie kast met allemaal fijne kledingstukken. Die Capsule Wardrobe is in het vizier.

Hoe nu verder?

Mijn koopgedrag zal anders zijn, doordat ik niet meer wil bijdragen aan de fast fashion wereld, maar betere keuzes wil maken. Dit zal betekenen dat ik minder vaak nieuwe items zal aanschaffen, omdat deze duurder zijn. Want dat voelt toch als een rib uit je lijf. Ik ga voor een balans tussen ruilen, krijgen, nieuw leven en duurzame aankopen.

Ik ben heel benieuwd of jij al eens voor een langere periode geen kleding hebt gekocht of dat jij dat na het lezen van mijn blog ook eens wilt doen. Zoals je gelezen hebt gaat het in fases en kleine stappen. Wil je er na het lezen van deze blog meer over kwijt? Laat dan een reactie achter onder deze blog. Wil je mij persoonlijk een bericht sturen, doe dat dan middels een bericht via het contactformulier.

Leave a comment

0.0/5