Skip to content Skip to footer

10 tips hoe jij je huishouden duurzamer inricht

Vanaf vandaag kun je bewuste keuzes doorvoeren in je huishouden. Deze duurzame stapjes kun je direct toepassen. Ik geef je 10 tips om mee aan de slag te gaan. Zo maak je op een makkelijke manier jouw huishouden duurzamer.

1. Schaf een uitwisbaar notebook aan

Er zijn diverse soorten uitwisbare notitieboeken op de markt. Deze kun je keer op keer opnieuw gebruiken. In het begin was ik wat sceptisch, want ‘i love’ de diversiteit aan leuke schriftjes en schrijfboekjes. Toch wil ik absoluut niet meer zonder. Ik gebruik het voor mijn takenlijst, de boodschappenlijstjes, aantekeningen voor het werk en om overzicht te houden. Heb ik iets gedaan of afgerond, dan komt mijn wisser er aan te pas en veeg ik weg wat uit mijn systeem kan.

Op deze manier bespaar je papier en zet je je in voor een goed doel. Een aantal ondernemers planten door jouw aankoop een boom terug op deze planeet.

2. Gebruik een herbruikbare waterfles

Stap af van de plastic flesjes met water, maar gebruik een herbruikbare waterfles. Je nieuwe beste vriend, want deze neem je overal mee naar toe.
Single used plastics, daar vallen de plastic flesjes onder. Dit is plastic wat de consument maar één keer gebruikt. Het zijn plastics die in een paar seconden geproduceerd zijn en door ons maar een paar minuten worden gebruikt voordat het wordt weggegooid. Ruim 40% van het plastic dat geproduceerd wordt, wordt als single used plastics, oftewel, wegwerpplastic gebruikt.
Het afbreken van plastic duurt honderden jaren of vergaat zelfs niet en veel is onnodig in gebruik. Onze afvalberg wordt hier alleen maar groter van.
Plastic tasjes, rietjes, wattenstaafjes, ballonsteeltjes en snoepverpakkingen zijn andere voorbeelden van wegwerpplastic. Sinds juli 2021 zijn er nieuwe regels over wegwerpplastic van kracht.

10-tips-hoe-jij-je-huishouden-duurzamer-inricht

3. Kies voor een duurzaam schoonmaakmiddel

Bij een huishouden hoort schoonmaken. Voor de een betekent dat een noodzaak, de ander ziet het als een leuke hobby. Helaas zitten in veel schoonmaakmiddelen slechte ingrediënten, daarom werken ze ook zo goed. Deze bestrijdingsmiddelen en chemicaliën komen in ons water terecht en uiteindelijk weer in ons drinken, ons eten en zelfs in onze kleding. Een simpele stap om beter voor het milieu en jezelf te zorgen is te kiezen voor beter.

Kies je voor een duurzaam schoonmaakmiddel, dan zitten daar ecologische natuurlijke ingrediënten in. Een stap dichterbij een duurzaam huishouden.

4. Vervang je verzorgingsproducten

Bekijk je badkamer eens met een duurzaam oogje. Het kan een leuke uitdaging zijn om je producten in plastic te vervangen voor een betere variant. Denk aan shampoo, conditioner, scheerschuim, deodorant en tandpasta en wasbare wattenschijfjes. Wat ook goed is om te vermelden is dat er ook microplastics in de producten te vinden zijn. En deze minuscule plastic deeltjes verdwijnen via het doucheputje ons water in. Reden genoeg om het anders te willen.
Kleine voetnoot, maak wel eerst je producten op voordat je nieuwe koopt.

5. Eet je voorraadkastjes leeg

Voedselverspilling, het gebeurd helaas te vaak. De gemiddelde Nederlander gooit 33 kilo per jaar in de vuilnisbak. (bron: milieucentraal) Het is niet alleen zonde van het eten en het milieu, maar ook zonde voor je portemonnee. Door te zorgen dat je geen voorraad hoeft weg te gooien, ga je herontdekken wat je in je kast hebt staan. Regel een uurtje vrij om recepten te zoeken die bij de producten passen en er staat een heerlijke maaltijd op tafel.
En je restjes? Die eet je natuurlijk ook op.

6. Koop bewust, koop minder

Helemaal geen nieuwe spullen kopen is misschien een brug te ver, maar bedenk dat nieuwe spullen kopen een grote impact heeft op het milieu. We hebben het hier over impact die wij indirect maken, maar niet direct zien. De grondstoffen die nodig zijn om te produceren, het vervoer naar ons land en naar jouw huis en het uiteindelijke afbreken van het product. Tweedehands is zo gek nog niet!

7. Ontdek je kledingkast opnieuw

Ik kan natuurlijk niet in jouw kledingkast kijken, maar wist je dat we gemiddeld 20% van wat er in onze kledingkasten hangt echt dragen? Een simpele stap voordat je iets nieuws koopt (natuurlijk bij een duurzaam label) is eerst opnieuw te shoppen in je kast. Hoe je dit kunt aanpakken kun je uitgebreid lezen in mijn blog waarin ik vertel over een half jaar geen kleding kopen en wat het mij heeft gebracht. Ook via een duurzame kledingkast lever ik een bijdrage aan een betere wereld.

10-tips-hoe-jij-vandaag-je-huishouden-duurzamer-inricht

8. Gebruik een herbruikbare bakmat

Heb jij een oven en gebruik je deze ook regelmatig, investeer dan in een 100% siliconen bakmat. Er komen hierdoor geen microplastics vrij tijdens gebruik en ze zijn ook niet toegevoegd als filter.
De bakmat kan naast de oven ook gebruikt worden voor in de vriezer, is vaatwasser bestendig en tot 240 graden te gebruiken. Je kunt deze alleen niet op de bodem van je oven neerleggen.
Je kunt ook kiezen voor gerecycled bakpapier, maar hiermee verminder je niet je afvalproductie.

9. Verdiep je in je afvalstromen

Heb jij dat ook? Prullenbak in je keuken, prullenbak in je toilet, prullenbak in je badkamer? Om je afvalproductie direct goed te kunnen scheiden helpt het verminderen van prullenbakken in je huis. Kies voor een ruimte waarin je overzicht hebt over je afval. Het is een goed streven als je je restafval kunt verminderen. Deze stapel afval wordt namelijk met de dag groter en de verbrandingsoven maakt overuren.

Je kunt je huishouden duurzamer maken door verpakkingsvrij boodschappen te doen. Neem je eigen bakjes en groentezakjes mee naar de winkel of de markt. Het scheelt veel plastic en wegwerpafval. Je kunt jezelf bewust maken door goed de etiketten van je producten te scannen. Daar staat precies op waar je het afval in welke categorie kunt scheiden.

10. Zorg naast je huishouden ook voor jezelf

Naast een huishouden duurzamer inrichten is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Je kunt een huishouden goed runnen als je voor jezelf ook ruimte maakt. Neem tijd om je hobby’s uit te voeren of leg je benen op de bank en kijk een toffe documentaire over een duurzaam onderwerp. Zo raak je misschien geïnspireerd om nieuwe bewuste stappen te gaan maken. Wil je meer weten over het maken van duurzame stapjes of vraag je jezelf af waar je de tijd voor jezelf vandaan moet toveren? Neem dan contact met mij op, de (online) koffie staat klaar.

Welke tips heb jij al doorgevoerd in je huishouden? Heb je nog een toffe tip om je huishouden duurzamer in te richten, laat dan vooral een reactie achter.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatielinks. Wees gerust, dat is niets ernstigs. Het betekent dat wanneer je vanuit mijn site een product aankoopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Ik deel alleen producten op mijn website waar ik zelf iets aan heb en totaal achter sta. Het scheelt jou uren zoeken naar het juiste product en je geeft er mij iets voor terug. Win-win toch?

4 Comments

  • Yvon
    Posted 18 augustus 2021 at 11:29 am

    Goede tips die je geleidelijk aan kunt invoeren als een oud product op is. Zo pak ik het ook aan, dan is de kans op succes het grootst.

    • Post Author
      Lieneke Vonk
      Posted 18 augustus 2021 at 12:27 pm

      Dank je wel voor je reactie en inderdaad, het meest duurzame is je oude producten eerst opmaken.

  • Dinie
    Posted 19 november 2023 at 11:43 pm

    Pak wat vaker de fiets en doe 1x in de week boodschappen.

    • Post Author
      Lieneke Vonk
      Posted 24 november 2023 at 3:35 pm

      Mooie simpele aanvullingen Dinie. Het helpt zeker om met een weekmenu aan de slag te gaan en daarop je boodschappen aan te passen.

Leave a comment

0.0/5